Ön a(z) 2315074. látogatónk,  és 857. a mai napon
   Rovataink: Tánc >> Finta Gábor >>
  Kezdőlap   
  Kereső   
  KAPCSOLAT   
   Képzőművészet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   Színház
   Opera
   Tánc
   Jó helyek...
   In memoriam...
   A kötetről
   Építészet
   Kritikák
   Zarnóczai Gizella
   Markó Iván
   Juronics Tamás
   Finta Gábor
   Kocsis László Szunyog


(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

Focizni, kézlabdázni és vízisízni is szeret Finta Gábor, a balettegyüttes táncosa

Ausztrália helyett maradt Szegeden

A Rotterdami Táncakadémián diplomázott a Szegedi Kortárs Balett tehetséges, fiatal táncosa, Finta Gábor, akit legutóbb a Homo ludens-ben láthatott a szegedi közönség a kisszínházban.

Finta Gábor Veszprémben született, a pécsi művészeti szakközépiskolában kezdett táncolni 1996-ban. Érettségi után felvették a Rotterdami Táncakadémiára. Azért oda jelentkezett, mert a klasszikus balett nem érdekelte, Magyarországon viszont nincs professzionális modern táncképzés. A rotterdami intézetet Európa egyik legjobbjának tartották, sokan javasolták, hogy ott lenne érdemes folytatnia, ha a kortárs táncszínház érdekli. Pécsett olyan kiváló alapokat kapott, hogy rögtön a harmadéves csoportba került.

- Erre csak egy hónap múltán döbbentem rá, mert akkor még nem beszéltem angolul, és azt hittem, az első évfolyam harmadik csoportjába járok. A nyelvtudás hiánya eleinte nagyon megnehezítette a dolgom, semmit nem értettem, mindenhová szótárral mentem. Nem tudtam kommunikálni, eleinte anatómiából, művészettörténetből, zeneelméletből csak bemagoltam a tananyagot. Nagyon kemény volt az akadémia, sokszor reggel fél 10 este 9-ig tanultunk, gyakoroltunk, táncoltunk - meséli Finta Gábor, akinek két és fél év alatt sikerült diplomát szereznie Rotterdamban. Közben felvették a Belga Királyi Balettbe, ahol másfél éven át táncolt. Az együttessel beutazta szinte az egész világot, jártak Szingapúrban, Sanghajban, Európa majd` minden országában. 

- Magyarországra a belga királynővel látogattunk el, és a parlamenti képviselőknek táncoltunk egy előadást. Ezek életre szóló élmények. Közben felvettek egy neves ausztrál táncegyütteshez, és az iratok intézéséhez előbb haza kellett jönnöm néhány hónapra. Amikor kiderült, hogy a szükséges okmányok beszerzése sokkal tovább tart, mint gondoltam, eljöttem Szegedre táncolni. Először azt hittem, csak egy évadot töltök majd itt, utána mehetek Ausztráliába. De nagyon megszerettem az együttest és a várost, a papírmunka intézése is nehézkesebb volt, mint reméltem, ezért inkább maradtam. Már három éve élek itt, azóta sok barátot szereztem. A Carmen volt az első produkció, ami nagy kihívást jelentett. Lámpalázas vagyok, ami a premieren kicsit visszavetette a teljesítményemet. Mostanra talán sikerült legyőznöm. A Homo ludens-ben egy punk vagyok, ezt a figurát könnyű eljátszani, mert Juronics Tamás nagyszerűen kitalálta a karaktert. Szeretném magam koreográfusként is kipróbálni. Egy négyperces szóló darabbal beneveztem a Mu Színház szóló-duó táncfesztiváljára, egyik barátnőmmel pedig duót is táncolunk közösen. Szeretek sportolni is, szegedi haverjaimmal focizni, kézilabdázni szoktunk. Imádom a vízisízést, a squash-t és a falmászást is. Örülök, hogy ilyen sok mindent sikerült kipróbálnom, mert ezeknek időnként a táncban is hasznát veszem.

H. Zs.

HirdetésAjánló

Lőrincz Katalin
Csákvári Krisztián
 Sztathatosz Sebestyén

Zalán Tibor
Kulka János
Velenczei Tamás
Juronics Tamás
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bernáth Árpád
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
Szecsődi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton Éva
Schiff András
Nádas Péter
Fried István
Frank József
Lengyel András
Somfai László
Temesi Mária
Fritz Mihály
Sejben Lajos
Szonda Éva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu