Ön a(z) 2352651. látogatónk,  és 1375. a mai napon
   Rovataink: Opera >> Rost Andrea >>
  Kezdőlap   
  Kereső   
  KAPCSOLAT   
   Képzőművészet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   Színház
   Opera
   Tánc
   Jó helyek...
   In memoriam...
   A kötetről
   Építészet
   Kritikák
   Temesi Mária
   Huszár Lajos: A csend
   Gregor József
   Marton Éva
   Pál Tamás
   Miklósa Erika
   Rost Andrea
   Polgár László
   Sass Sylvia
   Kovalik Balázs
   Bánk bán a Dóm téren
   Karikó Teréz
   Lukács Gyöngyi
   Kesselyák Gergely
   Luciano Pavarotti
   Tosca 2008 SzNSZ
   Szonda Éva
   Vajda Júlia


(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

 

Rost Andrea Lammermoori Luciát énekelte a nagyszínházban

Kislányszerepek után érdekes nőkRost Andrea videófelvételei a YouTube-on

Mindent elért, amit egy szoprán elérhet. A világ legnagyobb operaházainak ünnepelt sztárja, lemezeit Budapesttől New Yorkon át Tokióig rajongók seregei keresik. Kész csoda, hogy egyik legjobb szerepében, Lammermoori Luciaként a Szegedi Nemzeti Színházban is meghallgathatjuk. Rost Andreával találkozni mindig kivételes élmény, mert ahogy az őt idecsábító Székhelyi József színidirektor is fogalmazott: gyöngyöző nevetése vidámságot hoz az általános magyar szomorúságba.   

Rost Andrea nagy sikert aratott 2004 nyarán a Dóm téri operagálán, majd olimpikonok társaságában vőlegényével kajakozott a Tiszán, és jóízűen halászlét kanalazott a Kiskőrössy teraszán. Láthatóan jól érezte magát itt, sokan mégsem hitték, hogy komolyan mondja: egyszer szívesen fellépne a Szegedi Nemzeti Színházban is. Mit keresne a Scala, a Covent Garden és a Metropolitan viszonyaihoz szokott világhírű díva a szerényebb-szegényebb szegedi operaszínpadon?
– Szeretem a város különleges hangulatát, ezért mindig szívesen térek vissza. A szegedi halászlét pedig sohasem hagynám ki, hiszen ez a legjobb a világon. Ráadásul a férjem is imádja, aki pedig nem is magyar, hanem egy Berlinben élő holland művészember. Ő még nálam is jobban szereti a magyar konyhát, ha Magyarországra jön, mindig kell neki főzni töltött káposztát, mert az a kedvence. Odavan a magyaros libamájért is. Amikor először megkóstolta a Kiskörössy halászcsárdában a szegedi halászlét, teljesen elájult tőle. Azóta már az Öreg Körössyt is felfedeztük, a napokban ott ebédeltünk szegedi barátainkkal, Csernay László professzorékkal – meséli Rost Andrea, aki sugárzó derűjével, kedvességével, bájával és csilingelő nevetésével mindenkit hamar bűvkörébe von. És akkor a hangjáról még nem is esett szó: lemezei kötelezően ott sorakoznak az operakedvelők polcain.  
– A lemezpiac világszerte telített, mindenki arról beszél, hogy leáldozott a komolyzenei CD-knek. Lehet, hogy így van, de én úgy vélem: azoknak a jelentős énekeseknek, akik sajátos arculattal, stílussal rendelkeznek, minél több felvételt kellene készíteniük. Hogy össze lehessen hasonlítani például Montserrat Caballét Renata Scottóval, vagy épp Angela Gheorghiut velem. Ezért is örülök annyira, hogy annak a Mozart-CD-nek, amit Pál Tamás vezényletével és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral vettem fel, világszerte hatalmas sikere van. A Figaro házassága és a Don Giovanni összes női szerepét eléneklem rajta. Izgatott, hogyan tudok ugyanazzal a hanggal egészen különböző karaktereket megfogalmazni. New Yorktól Chicagón és Los Angelesen át Japánig mindenhol hozzák dedikáltatni a CD borítófüzetét, ami hihetetlenül jó érzés, mert olyan ez a lemez, mint a gyermekem. Éveken át készültem rá, magam tudtam megvalósítani, majd a Warner Classics átvette, és az egész világon forgalmazza.
Rost Andrea a milánói Scalából érkezett Szegedre, ahol Leo Nucci partnereként, Riccardo Chailly dirigálásával a Rigoletto Gildáját énekelte. Márciusban Budapesten Vásáry Tamással három olyan Mozart-áriával lép közönség elé, amit még nem hallhattunk tőle. A bécsi származású népszerű hollywoodi zeneszerző, Walter Jurmann dalait is énekli a tavaszi fesztiválon. A bécsi bemutató koncert után azt írták: a Rost-rajongóknak kihagyhatatlan élmény ez a konvenciók nélküli crossover. Később majd Berlinben és Los Angelesben is szeretnék megismételni.
– Az ember hangja érik, változik, én is érzem, hogy lassacskán váltanom kell. A drámaibb szerepekkel egy újabb repertoár nyílik meg előttem. Áprilisban még Susannát énekelem a Metropolitan Figaro házassága-előadásain, de jövőre már a Grófnőt alakítom Bécsben. A kislányos szerepeket elhagyva közeledek az érettebb nők felé. Talán ezért egyre fontosabb, hogy érdekes egyéniség is legyen az a figura, akit megszemélyesítek. Izgalmas feladatnak ígérkezik a labilis idegrendszerű Blanche figurája Poulenc A karmeliták beszélgetései című operájában, amit a madridi Teatro Realban énekelek júniusban. A chicagói Lyric Operában pedig a jövő évadban egy Strauss-operettben, A denevér Rosalindájaként mutatkozom be. A kislányom is tanul énekelni, szoktam is vele viccelődni: milyen érdekes lenne, ha egyszer a lányom lenne az anyám. A színpadon akár ez is előfordulhatna: ha A varázsfuvolában együtt lépnénk fel, ő lehetne az Éj királynője, én pedig a leánya, Pamina.


(2006. február)

 

 


 

 

 

 


A világjáró szoprán a Tiszán kajakozott, majd megkóstolta a szegedi pontyhallét

Rost Andrea a Dóm téren

2004 július 29


Rost Andrea aratta legnagyobb sikert a Dóm téri római operagála szereplői közül. A világhírű magyar szoprán a koncert másnapján párjával kipróbálta a kajakozást a Tiszán, majd megkóstolta a hamisítatlan szegedi halászlét a Kiskörössyben. Mint mondja, a szívébe zárta Szegedet, szívesen énekelne nemcsak gálaesten, hanem operaelőadásban is a szabadtérin.

 

 

 

Cecilia Gasdia, Kiss B. Atilla és Rost Andrea a szegedi Dóm téren


Milyen volt a Dóm téren fellépni?

Fantasztikus élmény a gyönyörű, csillagos éjszakába beleénekelni. Nem láttam a publikumot, csak a zenekart és a kollégáimat, de mindvégig éreztem a közönség reakcióját. Szép emlék marad számomra a koncert.

 

   


Milyen darabban vállalna szerepet a szabadtérin?

Amikor Gilda áriáját énekeltem, átvillant rajtam, milyen csodálatos lenne itt a teljes Rigolettót bemutatni. Úgy hallottam, játszották már korábban. El tudnám képzelni a Lammermoori Luciát is, esetleg a Turandotot, amiben szeretném majd egyszer Liu szerepét elénekelni.


A gálaest után nem mentek haza, a következő napot is Szegeden töltötték, és az a hír járja, hogy kajakozott is.


Csepelen, a Duna mellett gyerekeskedtem, ahol fiú osztálytársaim közül többen is versenyszerűen kajakoztak. Mindig irigyeltem őket. Nagyon jól néztek ki, erős vállaik voltak, szerettem volna én is kipróbálni ezt a sportágat, hogy én is olyan izmos legyek, mint ők. Egyszer bele is vágtam, de az edző nem volt olyan körültekintő, mint most a szegediek, így elment a kedvem tőle. Itt a legjobb kezekben voltam, hiszen olimpikonoktól kaptam szakmai tanácsokat. Legalább tíz kilométert végighajtottunk. A párom volt hátul a motor, én pedig megpróbáltam irányítani, így remekül szórakoztunk. Kellemesen elfáradtam, másnap még izomlázam sem volt. Olyan nagy élményt jelentett, hogy el is határoztuk: nem hagyjuk abba, Berlinben majd veszünk egy kajakot. A túra után Szentgyörgyi Pál alpolgármester meghívott bennünket a Kiskőrössy Halászcsárdába, ahol fantasztikus haltepertőt és pontyhalászlét kaptunk. A fél adag túrós csuszámnak már a felét sem bírtam megenni. Örülök, hogy Szegeden maradtunk, mert ez egy csodálatos város. Kivételesen jól éreztük magunkat.


További szegedi együttműködés is szóba került?


Székhelyi József már hívott is, hogy énekeljem el jövő márciusban Lucia szerepét, de sajnos már teljesen teli a naptáram. Javasoltam, hogy amint van valami más ötlete, hívjon és egyeztessünk. Szívesen jönnék a Dóm térre énekelni, mert különleges varázsa van.

  


A párjáról elárul valamit?


Holland születésű, szintén művészember, de nem énekes. Filozófiából és művészettörténetből doktorált Bécsben, majd könyveket írt. Jelenleg képzőművészként dolgozik Berlinben. Izgalmas, videóval kombinált installációkat alkot, hamarosan Bécsben nyílik különleges építészeti kiállítás, ahol az ő munkái is szerepelnek. Ő tervezte és gondozza a weboldalam, ami nagy munka, ezért nagyon hálás vagyok neki.

 


Ezek szerint, amikor épp nem énekel valahol a világban, akkor Budapest mellett Berlin az állandó bázisa?


A páromat Berlinhez kötik a galériák, a munkakapcsolatok, de gyakran elkísér a fellépéseimre is. Budapesten is sok időt töltünk együtt, mert én sem akarom a magyarországi otthonomat feladni. A kislányom idén érettségizett, most éppen vezetni és énekelni tanul.

 

 


Követi a pályán?


Nem valószínű, hogy a komolyzenét választja. Kíváncsi vagyok, merre viszi majd a tehetsége. Az operát is szívesen hallgatja, de nem szeretne operaénekes lenni. A fiam vad tinédzser, tizennégy éves múlt, és lelkesen dobol.


Hogyan lehet világsztárként a családanyai szerepkört is betölteni?

Nehezen. Iszonyatos szervezőmunkát igényel, mert bonyolult az életünk.


Idehaza mikor lép fel legközelebb?


Egyetlen előadást sikerült egyeztetnünk a következő évadra: jövő tavasszal, április 26-án Szinetár Miklós új Rigoletto-rendezésében énekelek az Operaházban. Ugyanezzel a produkcióval Japánban is turnézunk.

 


Az elmúlt években sok világsztár kollégájával énekelt, közülük kik azok, akikkel a munkakapcsolaton kívül közelebbi baráti viszonyba is került?


Ezen a pályán nem könnyű igazi barátságokat kötni. A kiváló mexikói tenoristával, Ramón Vargas-szal nagyon jóban vagyok, Renato Brusont és Placido Domingót is bármikor felhívhatom. Placido feleségét, Mártát különösen szeretem. Ők valamennyien rendkívül kedves, nagyszerű emberek. Kevés ilyen van a mi pályánkon.


Milyen új szerepekre készül?


A londoni Covent Gardenben jövő júniusban Mozart Mitridate című operáját mutatjuk be, amiben Sifarét éneklem. Ez egy érdekes nadrágszerep lesz. Koncertszerű előadásban már a Grófnét is eléneklem a Figaro házasságában. Kocsis Zolival Mozart-koncertáriákkal lépek majd fel az épülő Nemzeti Koncertteremben. A bécsi származású hollywoodi zeneszerző, Walter Jurmann gyönyörű dalait is tanulom. Jó barátságba kerültem az özvegyével, akivel most együtt szervezünk egy dalestet Bécsben.


Mikor jelentkezik új lemezzel?

A Warner Classic kiadásában várhatóan októberben jelenik meg világszerte a második szólólemezem, amelyen a Figaro házassága és a Don Giovanni összes szoprán áriáját eléneklem.képek és szöveg: Hollósi Zsolt

 

 

HirdetésAjánló

Lőrincz Katalin
Csákvári Krisztián
 Sztathatosz Sebestyén

Zalán Tibor
Kulka János
Velenczei Tamás
Juronics Tamás
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bernáth Árpád
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
Szecsődi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton Éva
Schiff András
Nádas Péter
Fried István
Frank József
Lengyel András
Somfai László
Temesi Mária
Fritz Mihály
Sejben Lajos
Szonda Éva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu