√Ėn a(z) 2352685. l√°togat√≥nk,  √©s 1409. a mai napon
   Rovataink: Opera >> Mikl√≥sa Erika >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Temesi M√°ria
   Husz√°r Lajos: A csend
   Gregor J√≥zsef
   Marton √Čva
   P√°l Tam√°s
   Mikl√≥sa Erika
   Rost Andrea
   Polg√°r L√°szl√≥
   Sass Sylvia
   Kovalik Bal√°zs
   B√°nk b√°n a D√≥m t√©ren
   Karik√≥ Ter√©z
   Luk√°cs Gy√∂ngyi
   Kessely√°k Gergely
   Luciano Pavarotti
   Tosca 2008 SzNSZ
   Szonda √Čva
   Vajda J√ļlia


(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

Mikl√≥sa Erika Kr√©t√°n az olimpiai l√°nggal fut, New Yorkban az √Čj kir√°lynŇĎj√©t √©nekli 

Egy alternatív operadíva

(2004. m√°jus)

A szegedi egyh√°zzenei koncertsorozat keddi z√°r√≥ rendezv√©ny√©n a felsŇĎv√°rosi templomban √©nekelt Mikl√≥sa Erika. A koncert v√©g√©n a k√∂z√∂ns√©g √°llva √ľnnepelte a szegedi konzervat√≥riumb√≥l indult kolorat√ļrszopr√°nt, aki a sportkarriert cser√©lte fel a zeneivel, √©s az elm√ļlt √©vtizedben megh√≥d√≠totta a f√©l vil√°got. Tavaly jelent meg a hangfaj√°nak legszebb sl√°ger√°ri√°it tartalmaz√≥ AlternaD√≠va c√≠mŇĪ DVD-je, amelynek CD-v√°ltozata k√∂zel t√≠zezer eladott p√©ld√°nnyal vezeti a komolyzenei lemezek toplist√°j√°t. Most Kr√©t√°ra k√©sz√ľl, hogy az olimpiai l√°nggal fusson, ŇĎsszel pedig -- v√©djegyszerep√©t --, A var√°zsfuvola √Čj kir√°lynŇĎj√©t √©nekli a New York-i Metropolitan Opera sz√≠npad√°n.- Az AlternaD√≠va √≥ri√°si siker, olyanok is hallgatj√°k, akik kor√°bban nem szerett√©k az oper√°t. Mi√©rt v√°lasztottak a kiad√°s√°ra is alternat√≠v utat?
- Szerett√ľk volna bebizony√≠tani, hogy nemcsak a nagy c√©gek, hanem √∂sszefog√°ssal egy kis csal√°di v√°llalkoz√°s is l√©tre tud hozni minŇĎs√©gi produkci√≥t. T√©nyleg igazi csal√°di v√°llalkoz√°sban sz√ľletett meg a lemezem, hiszen a f√©rjem, L√≥r√°nth Zolt√°n, valamint a s√≥gorom, Czegl√©di L√°szl√≥ voltak a producerei. Nem is az elk√©sz√≠t√©se √©s kiad√°sa, hanem a terjeszt√©s√©nek megszervez√©se volt a legnagyobb feladat, b√°r errŇĎl a f√©rjem tudna mes√©lni. Hi√°ba √©neklem ezeket az √°ri√°kat m√°r tizenn√©gy √©ve, neh√©z dolgom volt, mert egy h√©t alatt kellett az √∂sszes hangfelv√©telt megcsin√°lnunk. Mint a sportban, itt is t√∂k√©letes formaidŇĎz√≠t√©sre volt sz√ľks√©g.
- Marton √Čva szokta nyilatkozni: a f√©rje t√°mogat√°sa n√©lk√ľl nem tudott volna vil√°gkarriert befutni.
- Ugyanez a helyzet n√°lunk is. Azt gondolom, a tehets√©get elsŇĎsorban nem menedzselni, hanem v√©deni, √≥vni kell. Nekem is erre van sz√ľks√©gem, amit Zoli -- aki a legfontosabb fell√©p√©seimre mindig elk√≠s√©r ¬Ė biztos√≠t is sz√°momra. R√°ad√°sul mint f√©rj is t√∂k√©letesen "mŇĪk√∂dik". 
- Mikor láthatja legközelebb a magyar közönség?
- K√©sz√ľl√∂k a Rigoletto premierj√©re, amit az augusztusi BudaFest keret√©ben Szinet√°r Mikl√≥s rendez√©s√©ben mutatunk be az Operah√°zban.
- Mi√©rt egy bakonyi kis faluban telepedtek le?
- Kiskunhalasi vagyok, a f√∂ldk√∂zeli √©letet szeretem. H√©t √©ven √°t Budapesten √©ltem, ahol m√°r szinte rosszul √©reztem magam. Bakonyk√ļton alig sz√°z ember √©l, √©s tal√°ltunk ott egy gy√∂ny√∂rŇĪ paraszth√°zat. Ahogy kil√©pek az ajtaj√°n, r√∂gt√∂n ott a csod√°latos term√©szetv√©delmi ter√ľlet. Ma m√°r aut√≥val minden gyorsan el√©rhetŇĎ, hamar bent vagyok az Operah√°zban, r√°ad√°sul t√∂bbnyire Hegyeshalmon t√ļl dolgozom.   
- Hol?
- Okt√≥berben James Levine vez√©nylet√©vel az √Čj kir√°lynŇĎjek√©nt deb√ľt√°lok a New York-i Metropolitan Oper√°ban. Ez √≥ri√°si elŇĎrel√©p√©snek sz√°m√≠t a p√°ly√°mon. Az egyik √°prilisi elŇĎad√°sunkat az eg√©sz vil√°gon k√∂zvet√≠tik majd a komolyzenei r√°di√≥ad√≥k, √≠gy a magyar k√∂z√∂ns√©g is meghallgathat a Bart√≥kon. A Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°zban mutatkoztam be elŇĎsz√∂r ebben a szerepben, ami m√°ra szinte v√©djegyemm√© v√°lt. Pedig amikor elsŇĎ √©nektan√°rom, Maday Lilla azt j√≥solta: √©n leszek a vil√°g nagy √Čj kir√°lynŇĎje, hadakoztam ellene.
- Rendhagy√≥an alakult a p√°lyafut√°sa.
- A sportkarriert hirtelen cser√©ltem az √©nekl√©sre, idŇĎm sem lett volna arra, hogy be√°lljak a sorba, √©s v√©gigj√°rjam a szam√°rl√©tr√°t. Vannak kitŇĪz√∂tt c√©ljaim, tudom, hogy azokat csak akkor √©rhetem el, ha tudatosan √©p√≠tem a karrieremet, √©s csak a hangomnak megfelelŇĎ szerepeket √©nekelek. Nem f√°t akarok v√°gni, hanem gy√∂ny√∂rŇĪ tabern√°kulumokat k√©sz√≠teni. Szeretn√©k min√©l hosszabb t√°von a p√°ly√°n maradni, sz√©p szerepeket √©nekelni. A legjobb p√©lda sz√°momra Edita Gruberova. Nemr√©giben √©lŇĎben is hallottam ŇĎt Berlinben, ahol hatvanon fel√ľl is t√∂k√©letes Lammermoori Luci√°t √©nekelt. Titkon azt rem√©lem, egyszer majd √°tvehetem tŇĎle azokat a k√ľl√∂nleges bel canto szerepeket, amelyekkel √©vtizedek √≥ta elk√°pr√°ztatja a vil√°got.
- Hogy halad a vil√°g megh√≥d√≠t√°s√°val?
- Gerard Mortier nagyon megszeretett tavaly, amikor a Ruhr-vid√©ki fesztiv√°lon egy√ľtt dolgoztunk. Nemr√©g kinevezt√©k a p√°rizsi Bastille Opera intend√°ns√°v√°, √©s r√∂gt√∂n h√≠vott, hogy √©nekeljem el ott is az √Čj kir√°lynŇĎj√©t. Ut√°na a madridi Teatro Real k√∂vetkezik. Sokat dolgozom a fiatal francia karmesterrel, Mark Minkowskyval is, aki a Mil√°n√≥i Scal√°t√≥l kezdve a vil√°g legnagyobb operah√°zaiban vez√©nyel. Z√ľrichben p√©ld√°ul egy sz√°momra is ismeretlen H√§ndel-oper√°t mutattunk be vele, amiben Cecilia Bartoli volt az egyik partnerem. Aki k√≠v√°ncsi r√°, hogy hol √©nekelek, az ma m√°r naprak√©szen nyomon k√∂vetheti az interneten a www.miklosaerika.com honlapon. M√°r h√≠rlevelem is van, a rajong√≥kat e-mailen tudjuk t√°j√©koztatni. A k√∂zelj√∂vŇĎben Claudio Abbad√≥val k√©sz√ľl√ľnk lemezre venni A var√°zsfuvol√°t, rem√©lem, eg√©szs√©gi √°llapota megengedi majd. Abbado fia rendezŇĎ, v√©gig√©nekeltem m√°r vele Olaszorsz√°got. Nem szeretek egyik v√°rosb√≥l a m√°sikba r√∂pk√∂dni, egy-egy fell√©p√©ssorozatom ut√°n heteken √°t itthon regener√°l√≥dom. Minden Magyarorsz√°ghoz k√∂t, nem tudn√©k m√°shol √©lni.
- Seg√≠ti az √©nekl√©sben, hogy ma is rendszeresen sportol?
- Az agyam sokkal tiszt√°bb az intenz√≠v mozg√°st√≥l, √©s a stresszt is k√∂nnyebben viselem. Az elŇĎad√°sokat is jobban b√≠rom, ha j√≥ kondiban vagyok. Beind√≠tottam az asszonytorna klubot a faluban, hetente h√°romszor alakform√°l√≥ torn√°t tartok. Nyolc√©ves a legifjabb, t√∂bb mint hetven a legidŇĎsebb tagunk. Im√°dom csin√°lni, kamatoztathatom mindazt, amit sportol√≥k√©nt megtanultam. 
- Hol tölti a nyarat?
- T√∂bbnyire itthon nyaralok. F√∂lfedeztem n√©h√°ny fantasztikus pinc√©szetet a Balatonon, azokat tervezem v√©gigl√°togatni. Nem vagyok nagyiv√≥, de szeretem a borokat k√≥stolgatni. Szerintem a vil√°g legjobb bora a Kony√°ri pinc√©szet s√≠nai v√∂r√∂s bora, ami 2001-ben vil√°gbajnoki c√≠met nyert, de idehaza szinte senki nem ismeri. Olyan g√∂mb√∂lyŇĪ, mint egy kolorat√ļra, selymesen gurul le az ember tork√°n. A ny√°ron a Rigoletto-bemutat√≥ra k√©sz√ľl√∂k, ez√©rt id√©n nem megy√ľnk el kedvenc szigetemre, Korcsul√°ra, ahol a f√©rjemmel b√ļv√°rkodni szoktunk. A V√∂r√∂s-tengerben egyszer t√∂bb mint t√≠z m√©ter m√©lyre mer√ľltem vele, bevallom, kicsit m√°r f√©ltem. Majd` elfelejtem, m√©gis lesz egy ny√°ri utaz√°som: lehetŇĎs√©get kaptam, hogy j√ļliusban √∂tsz√°z m√©teren √°t m√°sokkal egy√ľtt √©n is vihessem Kr√©t√°n az olimpiai l√°ngot. Egykori atl√©tak√©nt √≥ri√°si megtiszteltet√©s ez sz√°momra.
Hollósi Zsolt

*

A SzegedrŇĎl indult szopr√°n az √Čj kir√°lynŇĎjek√©nt nagy sikert aratott New Yorkban

Deb√ľt√°lt a Metben Mikl√≥sa ErikaMikl√≥sa Erika az √Čj kir√°lynŇĎje jelmez√©ben

A SzegedrŇĎl indult fiatal kolorat√ļrszopr√°n, Mikl√≥sa Erika hatalmas sikerrel mutatkozott be a napokban a New York-i Metropolitan Oper√°ban. Mozart n√©pszerŇĪ darabj√°ban, A var√°zsfuvol√°ban az √Čj kir√°lynŇĎj√©t alak√≠totta -- azt a szerepet, amellyel 1991-ben az elsŇĎ szegedi √©nekversenyen kitŇĪnt, √©s amit p√°ly√°ja elej√©n a Szegedi Nemzeti Sz√≠nh√°zban is el√©nekelt. A zeneirodalom egyik legnehezebb kolorat√ļr sz√≥lam√°t az √©nekesnŇĎ lenyŇĪg√∂zŇĎ elŇĎad√°s√°ban hallhatta a zs√ļfol√°sig megtelt operah√°z n√©gyezer n√©zŇĎje -- a publikum tapsviharral √©s brav√≥z√°ssal jutalmazta teljes√≠tm√©ny√©t. Mikl√≥sa Erika a legnagyobb eur√≥pai operah√°zakban k√©tsz√°zszor √©nekelte m√°r a brav√ļrszerepet, New York-i deb√ľt√°l√°sa ut√°n jelenleg a vil√°g egyik legjobb √Čj kir√°lynŇĎj√©nek tartj√°k. J√∂vŇĎ √°prilisban tov√°bbi √∂t elŇĎad√°sra v√°rj√°k vissza a Metropolitanba -- az egyiket a BBC R√°di√≥ is √©lŇĎben sug√°rozza.

Miklósa Erika videófelvételei a YouTube-on

HirdetésAjánló

LŇĎrincz Katalin
Cs√°kv√°ri Kriszti√°n
 Sztathatosz Sebesty√©n

Zal√°n Tibor
Kulka J√°nos
Velenczei Tam√°s
Juronics Tam√°s
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
Szonda √Čva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu