Ă–n a(z) 753300. látogatĂłnk,  Ă©s 19. a mai napon
   Rovataink: Tánc >> Finta Gábor >>
  KezdĹ‘lap   
  KeresĹ‘   
  KAPCSOLAT   
   KĂ©pzĹ‘művĂ©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   SzĂ­nház
   Opera
   Tánc
   JĂł helyek...
   In memoriam...
   A kötetrĹ‘l
   Ă‰pĂ­tĂ©szet
   Kritikák
   ZarnĂłczai Gizella
   MarkĂł Iván
   Juronics Tamás
   Finta Gábor
   Kocsis LászlĂł Szunyog(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

Focizni, kézlabdázni és vízisízni is szeret Finta Gábor, a balettegyüttes táncosa

Ausztrália helyett maradt Szegeden

A Rotterdami Táncakadémián diplomázott a Szegedi Kortárs Balett tehetséges, fiatal táncosa, Finta Gábor, akit legutóbb a Homo ludens-ben láthatott a szegedi közönség a kisszínházban.

Finta Gábor Veszprémben született, a pécsi művészeti szakközépiskolában kezdett táncolni 1996-ban. Érettségi után felvették a Rotterdami Táncakadémiára. Azért oda jelentkezett, mert a klasszikus balett nem érdekelte, Magyarországon viszont nincs professzionális modern táncképzés. A rotterdami intézetet Európa egyik legjobbjának tartották, sokan javasolták, hogy ott lenne érdemes folytatnia, ha a kortárs táncszínház érdekli. Pécsett olyan kiváló alapokat kapott, hogy rögtön a harmadéves csoportba került.

- Erre csak egy hónap múltán döbbentem rá, mert akkor még nem beszéltem angolul, és azt hittem, az első évfolyam harmadik csoportjába járok. A nyelvtudás hiánya eleinte nagyon megnehezítette a dolgom, semmit nem értettem, mindenhová szótárral mentem. Nem tudtam kommunikálni, eleinte anatómiából, művészettörténetből, zeneelméletből csak bemagoltam a tananyagot. Nagyon kemény volt az akadémia, sokszor reggel fél 10 este 9-ig tanultunk, gyakoroltunk, táncoltunk - meséli Finta Gábor, akinek két és fél év alatt sikerült diplomát szereznie Rotterdamban. Közben felvették a Belga Királyi Balettbe, ahol másfél éven át táncolt. Az együttessel beutazta szinte az egész világot, jártak Szingapúrban, Sanghajban, Európa majd` minden országában. 

- Magyarországra a belga királynővel látogattunk el, és a parlamenti képviselőknek táncoltunk egy előadást. Ezek életre szóló élmények. Közben felvettek egy neves ausztrál táncegyütteshez, és az iratok intézéséhez előbb haza kellett jönnöm néhány hónapra. Amikor kiderült, hogy a szükséges okmányok beszerzése sokkal tovább tart, mint gondoltam, eljöttem Szegedre táncolni. Először azt hittem, csak egy évadot töltök majd itt, utána mehetek Ausztráliába. De nagyon megszerettem az együttest és a várost, a papírmunka intézése is nehézkesebb volt, mint reméltem, ezért inkább maradtam. Már három éve élek itt, azóta sok barátot szereztem. A Carmen volt az első produkció, ami nagy kihívást jelentett. Lámpalázas vagyok, ami a premieren kicsit visszavetette a teljesítményemet. Mostanra talán sikerült legyőznöm. A Homo ludens-ben egy punk vagyok, ezt a figurát könnyű eljátszani, mert Juronics Tamás nagyszerűen kitalálta a karaktert. Szeretném magam koreográfusként is kipróbálni. Egy négyperces szóló darabbal beneveztem a Mu Színház szóló-duó táncfesztiváljára, egyik barátnőmmel pedig duót is táncolunk közösen. Szeretek sportolni is, szegedi haverjaimmal focizni, kézilabdázni szoktunk. Imádom a vízisízést, a squash-t és a falmászást is. Örülök, hogy ilyen sok mindent sikerült kipróbálnom, mert ezeknek időnként a táncban is hasznát veszem.

H. Zs.

HirdetésAjánló

Marton Éva
Schiff András
Nádas Péter
Fried István
Frank JĂłzsef
Lengyel András
Somfai László
Temesi Mária
Fritz Mihály
Sejben Lajos
:: HollĂłsi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu