√Ėn a(z) 901294. l√°togat√≥nk,  √©s 152. a mai napon
   Rovataink: T√°nc >> Finta G√°bor >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Zarn√≥czai Gizella
   Mark√≥ Iv√°n
   Juronics Tam√°s
   Finta G√°bor
   Kocsis L√°szl√≥ Szunyog(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

Focizni, k√©zlabd√°zni √©s v√≠zis√≠zni is szeret Finta G√°bor, a balettegy√ľttes t√°ncosa

Ausztr√°lia helyett maradt Szegeden

A Rotterdami Táncakadémián diplomázott a Szegedi Kortárs Balett tehetséges, fiatal táncosa, Finta Gábor, akit legutóbb a Homo ludens-ben láthatott a szegedi közönség a kisszínházban.

Finta G√°bor Veszpr√©mben sz√ľletett, a p√©csi mŇĪv√©szeti szakk√∂z√©piskol√°ban kezdett t√°ncolni 1996-ban. √Čretts√©gi ut√°n felvett√©k a Rotterdami T√°ncakad√©mi√°ra. Az√©rt oda jelentkezett, mert a klasszikus balett nem √©rdekelte, Magyarorsz√°gon viszont nincs professzion√°lis modern t√°nck√©pz√©s. A rotterdami int√©zetet Eur√≥pa egyik legjobbj√°nak tartott√°k, sokan javasolt√°k, hogy ott lenne √©rdemes folytatnia, ha a kort√°rs t√°ncsz√≠nh√°z √©rdekli. P√©csett olyan kiv√°l√≥ alapokat kapott, hogy r√∂gt√∂n a harmad√©ves csoportba ker√ľlt.

- Erre csak egy h√≥nap m√ļlt√°n d√∂bbentem r√°, mert akkor m√©g nem besz√©ltem angolul, √©s azt hittem, az elsŇĎ √©vfolyam harmadik csoportj√°ba j√°rok. A nyelvtud√°s hi√°nya eleinte nagyon megnehez√≠tette a dolgom, semmit nem √©rtettem, mindenhov√° sz√≥t√°rral mentem. Nem tudtam kommunik√°lni, eleinte anat√≥mi√°b√≥l, mŇĪv√©szett√∂rt√©netbŇĎl, zeneelm√©letbŇĎl csak bemagoltam a tananyagot. Nagyon kem√©ny volt az akad√©mia, sokszor reggel f√©l 10 este 9-ig tanultunk, gyakoroltunk, t√°ncoltunk¬†- mes√©li Finta G√°bor, akinek k√©t √©s f√©l √©v alatt siker√ľlt diplom√°t szereznie Rotterdamban. K√∂zben felvett√©k a Belga Kir√°lyi Balettbe, ahol m√°sf√©l √©ven √°t t√°ncolt. Az egy√ľttessel beutazta szinte az eg√©sz vil√°got, j√°rtak Szingap√ļrban, Sanghajban, Eur√≥pa majd` minden orsz√°g√°ban.¬†

- Magyarorsz√°gra a belga kir√°lynŇĎvel l√°togattunk el, √©s a parlamenti k√©pviselŇĎknek t√°ncoltunk egy elŇĎad√°st. Ezek √©letre sz√≥l√≥ √©lm√©nyek. K√∂zben felvettek egy neves ausztr√°l t√°ncegy√ľtteshez, √©s az iratok int√©z√©s√©hez elŇĎbb haza kellett j√∂nn√∂m n√©h√°ny h√≥napra. Amikor kider√ľlt, hogy a sz√ľks√©ges okm√°nyok beszerz√©se sokkal tov√°bb tart, mint gondoltam, elj√∂ttem Szegedre t√°ncolni. ElŇĎsz√∂r azt hittem, csak egy √©vadot t√∂lt√∂k majd itt, ut√°na mehetek Ausztr√°li√°ba. De nagyon megszerettem az egy√ľttest √©s a v√°rost, a pap√≠rmunka int√©z√©se is neh√©zkesebb volt, mint rem√©ltem, ez√©rt ink√°bb maradtam. M√°r h√°rom √©ve √©lek itt, az√≥ta sok bar√°tot szereztem. A Carmen volt az elsŇĎ produkci√≥, ami nagy kih√≠v√°st jelentett. L√°mpal√°zas vagyok, ami a premieren kicsit visszavetette a teljes√≠tm√©nyemet. Mostanra tal√°n siker√ľlt legyŇĎzn√∂m. A Homo ludens-ben egy punk vagyok, ezt a figur√°t k√∂nnyŇĪ elj√°tszani, mert Juronics Tam√°s nagyszerŇĪen kital√°lta a karaktert. Szeretn√©m magam koreogr√°fusk√©nt is kipr√≥b√°lni. Egy n√©gyperces sz√≥l√≥ darabbal beneveztem a Mu Sz√≠nh√°z sz√≥l√≥-du√≥ t√°ncfesztiv√°lj√°ra, egyik bar√°tnŇĎmmel pedig du√≥t is t√°ncolunk k√∂z√∂sen. Szeretek sportolni is, szegedi haverjaimmal focizni, k√©zilabd√°zni szoktunk. Im√°dom a v√≠zis√≠z√©st, a squash-t √©s a falm√°sz√°st is. √Ėr√ľl√∂k, hogy ilyen sok mindent siker√ľlt kipr√≥b√°lnom, mert ezeknek idŇĎnk√©nt a t√°ncban is haszn√°t veszem.

H. Zs.

HirdetésAjánló


Zal√°n Tibor
Kulka J√°nos
Velenczei Tam√°s
Juronics Tam√°s
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
Szonda √Čva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu