Ă–n a(z) 640578. látogatĂłnk,  Ă©s 274. a mai napon
   Rovataink: Tánc >> ZarnĂłczai Gizella >>
  KezdĹ‘lap   
  KeresĹ‘   
  Kapcsolat   
   KĂ©pzĹ‘művĂ©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   SzĂ­nház
   Opera
   Tánc
   JĂł helyek...
   In memoriam...
   A kötetrĹ‘l
   Ă‰pĂ­tĂ©szet
   ZarnĂłczai Gizella
   MarkĂł Iván
   Juronics Tamás
   Finta Gábor
   Kocsis LászlĂł Szunyog

www.idokep.hu
Baska


Dubrovnik


Rab
/ Instagram

Az alternatív színházi szemle legjobb női előadója: Zarnóczai Gizella

HollĂłsi Zsolt - 2004. jĂşlius


A szegedi balettegyüttes vezető táncosa volt Zarnóczai Gizella, aki szakmai nyugdíjba vonulva, kicsit keserűen hagyta el a várost. Budapesten kezdett új életet, ahol hamar felfedezték a színházak, elhalmozták jobbnál jobb szerepekkel. Nemrégiben érdemes művészi címmel tüntették ki, a múlt héten pedig a szegedi alternatív színházi szemlén nyerte el a legjobb női előadó díját.


 


Amikor sikeres táncosnőként Gaál Erzsébet kérésére elvállalt egy szerepet a Bernarda Alba háza szegedi előadásában, emlékszem, kicsit félt a színészi feladatoktól. Nehéz volt váltani?

Igazából nem. A legnehezebb színészi feladatom Sarah Kane Megtisztulva című horrorisztikus darabjának főszerepe volt, amit Zsótér Sanyi rendezésében vittunk színpadra. Nagy kihívás volt, mert épp a szeptember 11-e utáni napokban mutattuk be. Meztelenre kellett vetkőznöm benne, és akkor valahogy pszichésen nehezen tudtam megfelelő állapotba kerülni. Máig óriási sikerünk van a Vagina monológokkal, amit már majdnem százszor játszottunk a Thália Színházban. A következő évadban is műsoron marad.Szereti a nyers, szĂłkimondĂł darabokat?


A Vagina monológokban abszolút átélhető számomra egy középkorú nő saját magához és a férfiakhoz fűződő viszonya. A színpadon bármit bevállalok, az persze más lenne, ha nekem kellene egy pszichológusnál ülni, a saját életemről beszélni, és megfejteni, mi a bajom.


Hogyan fogadta a Szegedi Alternatív Színházi Szemle díját?


Azért örültem nagyon, mert nem ugyanazok az emberek ítélkeztek, akik általában szoktak. Kicsit furcsa volt újra Szegeden lenni. Minden elmúlik – ezt éreztem. Nem kell elfelejteni a dolgokat, de nem vagyok nosztalgiázó típus. Enyhe szorongás volt bennem, amikor Szegedre indultam, mert megbántottan mentem el. A produkciókat viszont jó volt játszani. Meghatódva láttam, milyen sokan kíváncsiak ránk. A Régi Hungária nagytermének hangulata csodálatos - még így lepusztultan is.

   


Milyen kapcsolata maradt Juronics Tamás társulatával?


Nem sok. Illetve mégis: Kalmár Attilával együtt dolgozunk Pesten Bozsik Yvette Bál című darabjában, amivel augusztus 6-án Szegeden vendégszereplünk a Ságvári gimnázium udvarán. Aki egy igazi szórakoztató darabra vágyik, nézze meg.


A jövő évadban is rendszeresen játszik?

Hála istennek igen! Szükségem is van rá, hogy kiegészítsem a nyugdíjamat. Egyébként is imádok is dolgozni, óriási szerencsém van, mert folyamatosan olyan alkotókkal hoz össze a sors, akikkel élvezet a munka. Persze nagyon nehéz ma a független, alternatív színházak helyzete, mert a pályázatoktól függ a létük, ezért teljes bizonytalanságban élnek.

Pécsett és Szegeden hosszú ideig összetartó társulatban dolgozott. Hogy ízlik a szabadúszó életforma?


Amikor felköltöztem Pestre, eleinte rosszul éreztem magam, nehezen szoktam hozzá. A jó találkozások miatt azonban megszerettem ezt a fajta szabadságot.


Mi a titka, hogyan lehet ötvenen túl is ilyen formában lenni?


Nincs titok. Egyszerűen nagyon szeretem a munkám. Fantasztikus dolgok történtek velem az elmúlt években. Köszönetet mondok a sorsnak, vagy az istennek, hogy sok mindenért kárpótolt.HollĂłsi Zsolt
Hirdetés


Ajánló

Szegedi Nemzeti Színház
Tiszatáj
Szegedi Tudományegyetem
MĂłra Ferenc MĂşzeum
Szegedi Szimfonikus Zenekar
Thealter International
Szeged város
Szegedi Szabadtéri Játékok
Szegedi Kortárs Balett
Somogyi-könyvtár
Szegedi Kisszínház
Szegedi Pinceszínház
:: HollĂłsi Zsolt 2006 - e-mail : hollosizs@gmail.com
www.hollosizsolt.hu