Ă–n a(z) 753322. látogatĂłnk,  Ă©s 41. a mai napon
   Rovataink: Tánc >> ZarnĂłczai Gizella >>
  KezdĹ‘lap   
  KeresĹ‘   
  KAPCSOLAT   
   KĂ©pzĹ‘művĂ©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   SzĂ­nház
   Opera
   Tánc
   JĂł helyek...
   In memoriam...
   A kötetrĹ‘l
   Ă‰pĂ­tĂ©szet
   Kritikák
   ZarnĂłczai Gizella
   MarkĂł Iván
   Juronics Tamás
   Finta Gábor
   Kocsis LászlĂł Szunyog(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

Az alternatív színházi szemle legjobb női előadója: Zarnóczai Gizella

HollĂłsi Zsolt - 2004. jĂşlius


A szegedi balettegyüttes vezető táncosa volt Zarnóczai Gizella, aki szakmai nyugdíjba vonulva, kicsit keserűen hagyta el a várost. Budapesten kezdett új életet, ahol hamar felfedezték a színházak, elhalmozták jobbnál jobb szerepekkel. Nemrégiben érdemes művészi címmel tüntették ki, a múlt héten pedig a szegedi alternatív színházi szemlén nyerte el a legjobb női előadó díját.


 


Amikor sikeres táncosnőként Gaál Erzsébet kérésére elvállalt egy szerepet a Bernarda Alba háza szegedi előadásában, emlékszem, kicsit félt a színészi feladatoktól. Nehéz volt váltani?

Igazából nem. A legnehezebb színészi feladatom Sarah Kane Megtisztulva című horrorisztikus darabjának főszerepe volt, amit Zsótér Sanyi rendezésében vittunk színpadra. Nagy kihívás volt, mert épp a szeptember 11-e utáni napokban mutattuk be. Meztelenre kellett vetkőznöm benne, és akkor valahogy pszichésen nehezen tudtam megfelelő állapotba kerülni. Máig óriási sikerünk van a Vagina monológokkal, amit már majdnem százszor játszottunk a Thália Színházban. A következő évadban is műsoron marad.Szereti a nyers, szĂłkimondĂł darabokat?


A Vagina monológokban abszolút átélhető számomra egy középkorú nő saját magához és a férfiakhoz fűződő viszonya. A színpadon bármit bevállalok, az persze más lenne, ha nekem kellene egy pszichológusnál ülni, a saját életemről beszélni, és megfejteni, mi a bajom.


Hogyan fogadta a Szegedi Alternatív Színházi Szemle díját?


Azért örültem nagyon, mert nem ugyanazok az emberek ítélkeztek, akik általában szoktak. Kicsit furcsa volt újra Szegeden lenni. Minden elmúlik – ezt éreztem. Nem kell elfelejteni a dolgokat, de nem vagyok nosztalgiázó típus. Enyhe szorongás volt bennem, amikor Szegedre indultam, mert megbántottan mentem el. A produkciókat viszont jó volt játszani. Meghatódva láttam, milyen sokan kíváncsiak ránk. A Régi Hungária nagytermének hangulata csodálatos - még így lepusztultan is.

   


Milyen kapcsolata maradt Juronics Tamás társulatával?


Nem sok. Illetve mégis: Kalmár Attilával együtt dolgozunk Pesten Bozsik Yvette Bál című darabjában, amivel augusztus 6-án Szegeden vendégszereplünk a Ságvári gimnázium udvarán. Aki egy igazi szórakoztató darabra vágyik, nézze meg.


A jövő évadban is rendszeresen játszik?

Hála istennek igen! Szükségem is van rá, hogy kiegészítsem a nyugdíjamat. Egyébként is imádok is dolgozni, óriási szerencsém van, mert folyamatosan olyan alkotókkal hoz össze a sors, akikkel élvezet a munka. Persze nagyon nehéz ma a független, alternatív színházak helyzete, mert a pályázatoktól függ a létük, ezért teljes bizonytalanságban élnek.

Pécsett és Szegeden hosszú ideig összetartó társulatban dolgozott. Hogy ízlik a szabadúszó életforma?


Amikor felköltöztem Pestre, eleinte rosszul éreztem magam, nehezen szoktam hozzá. A jó találkozások miatt azonban megszerettem ezt a fajta szabadságot.


Mi a titka, hogyan lehet ötvenen túl is ilyen formában lenni?


Nincs titok. Egyszerűen nagyon szeretem a munkám. Fantasztikus dolgok történtek velem az elmúlt években. Köszönetet mondok a sorsnak, vagy az istennek, hogy sok mindenért kárpótolt.HollĂłsi Zsolt
HirdetésAjánló

Marton Éva
Schiff András
Nádas Péter
Fried István
Frank JĂłzsef
Lengyel András
Somfai László
Temesi Mária
Fritz Mihály
Sejben Lajos
:: HollĂłsi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu