√Ėn a(z) 795282. l√°togat√≥nk,  √©s 242. a mai napon
   Rovataink: Opera >> Sass Sylvia >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Temesi M√°ria
   Husz√°r Lajos: A csend
   Gregor J√≥zsef
   Marton √Čva
   P√°l Tam√°s
   Mikl√≥sa Erika
   Rost Andrea
   Polg√°r L√°szl√≥
   Sass Sylvia
   Kovalik Bal√°zs
   B√°nk b√°n a D√≥m t√©ren
   Karik√≥ Ter√©z
   Luk√°cs Gy√∂ngyi
   Kessely√°k Gergely
   Luciano Pavarotti
   Tosca 2008 SzNSZ

(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

 

Sorsunkhoz alak√≠tsuk az √©let√ľnket

Szegedi beszélgetés Sass Sylviával


 (D√©lmagyarorsz√°g -2005-10-29)
 
 
 
√Čvek √≥ta nem √©nekel operasz√≠npadokon, de ma is hatalmas rajong√≥t√°bora van Sass Sylvi√°nak. Amikor nemr√©giben, szegedi mesterkurzusa k√∂zben koll√©ganŇĎje, Temesi M√°ria besz√©lgetŇĎs zen√©s esten l√°tta vend√©g√ľl, zs√ļfol√°sig megtelt √©rdeklŇĎdŇĎkkel a konzervat√≥rium f√∂ldszinti koncertterme. 


Sass Sylvia videófelvételei a YouTube-on
  
Sass Sylvia remek mes√©lŇĎ, √©s kifogyhatatlan a t√∂rt√©netekbŇĎl. Szegedi estj√©n sokszor felz√ļgott a taps: nemcsak a zenei bej√°tsz√°sok, az √©rdekes sztorik is nagy sikert arattak. A vil√°gh√≠rŇĪ szopr√°nnak persze akad mirŇĎl mes√©lnie. Maria Callas is sz√≠vesen tan√≠totta volna, egy√ľtt mutatkozott be a londoni Covent Gardenben √©s a New York-i Metropolitanben Jos√© Carrerasszal, kedves partnere volt Pl√°cido Doming√≥nak is.

Sokakat vonz a p√°lya

- Az opera az √©n deb√ľt√°l√°som, azaz a hetvenes √©vek eleje √≥ta sokat vesz√≠tett n√©pszerŇĪs√©g√©bŇĎl. Ez val√≥sz√≠nŇĪleg az oktat√°s hi√°nyoss√°gai miatt is van. A mi idŇĎnkben a gimn√°zium mindegyik oszt√°ly√°ban volt m√©g √©nek√≥ra, √©s az √°ltal√°nos iskol√°ban is sokkal komolyabban vett√©k a zenei nevel√©st -- mondja Sass Sylvia, aki nagy probl√©m√°nak tartja, hogy a feln√∂vekvŇĎ gener√°ci√≥knak nincs alapvetŇĎ zenei mŇĪvelts√©g√ľk. -- Ez√©rt term√©szetes, hogy ink√°bb a k√∂nnyebb mŇĪfajok fel√© fordulnak. Ennek ellen√©re azt tapasztalom: ma is rengeteg fiatalt vonz az √©nekesi p√°lya.
Nem tartom a j√≥ √ļtnak, ha a mŇĪfajt felh√≠g√≠tva pr√≥b√°lj√°k n√©pszerŇĪs√≠teni.
Annak idej√©n megrendezt√ľk a fiatal mŇĪv√©szek fesztiv√°lj√°t, amelyre gimnazist√°kat h√≠vtunk statiszt√°knak. Ňźk n√©mi p√©nzt is kereshettek, k√∂zben pedig a fiatal √©nekesekkel egy√ľtt dolgozva a pr√≥bafolyamatba is belel√°ttak, √©s hamar operabar√°t lett belŇĎl√ľk. Minden azon m√ļlik, hogy megismerhetik-e a mŇĪfajt. A j√°t√©kos beavat√≥ elŇĎad√°sokat √©pp ez√©rt fontos kezdem√©nyez√©snek tartom: √°ltaluk megszeretik az oper√°t a gyerekek.

Sass Sylvia ma m√°r nem l√©p fel operasz√≠npadon, dalesteket ad, lemezeket k√©sz√≠t, √©s szenved√©ly√©nek, a fest√©szetnek h√≥dol. Mivel r√©gi lemezeit √ļjra kiadja CD-n a Decca √©s a Hungaroton, vil√°gszerte egyre t√∂bb √ļj rajong√≥ja akad. Koll√©g√°i is nagyra becs√ľlik mŇĪv√©szet√©t, amit jelez az is, hogy egyre t√∂bbsz√∂r h√≠vj√°k √©nekversenyek zsŇĪrij√©be √©s mesterkurzust tartani. Nemr√©giben Braz√≠li√°ban j√°rt, ahol a h√≠res Maria Callas Nemzetk√∂zi √Čnekverseny zsŇĪrieln√∂ke volt.

Versenyezni musz√°j

-- Hasznosak tartom a versenyeket akkor is, ha valaki nem versenyzŇĎ t√≠pus. M√°r a felk√©sz√ľl√©sbŇĎl is rengeteget lehet profit√°lni, r√°ad√°sul akad a vil√°gon n√©h√°ny olyan nagy verseny, amelynek gyŇĎztesei nemcsak p√©nzd√≠jat kapnak, hanem bemutatkoz√°si lehetŇĎs√©get is nyernek koncerteken, operaelŇĎad√°sokon. Braz√≠li√°ban p√©ld√°ul a d√∂ntŇĎs√∂kkel sz√≠npadra √°ll√≠tott√°k A sevillai borb√©lyt, amit nem csak Sao Paul√≥ban mutattak be, hanem hossz√ļ turn√©ra is indultak vele.

S√ļlyos betegs√©gbŇĎl fel√©p√ľlve Sass Sylvia orvosa tan√°cs√°ra az √©v nagy r√©sz√©t D√©l-Franciaorsz√°gban, p√°rad√ļs, tiszta levegŇĎjŇĪ k√∂rnyezetben t√∂lti, csak dolgozni √©s √©desanyj√°t l√°togatni j√°r haza. Ny√°ron t√∂bb koncertet is adott itthon, a keszthelyi Festetics-kast√©lyban ki√°ll√≠t√°sa volt, √©s Liszt-dalokb√≥l √ļj lemezt is k√©sz√≠tett. Hazat√©rve december elej√©n ny√≠l√≥ p√°rizsi ki√°ll√≠t√°s√°ra, valamint dalestj√©re k√©sz√ľl, ami tulajdonk√©ppen lemezbemutat√≥ koncert is lesz.

- Mindig sokan tanultak √©nekelni, de k√∂z√ľl√ľk csak nagyon kevesen lettek profik, m√©g kevesebben vil√°gszt√°rok. Azt tan√°csolom: mindenki √∂r√ľlj√∂n annak, hogy a zene szeretet√©t √©s √©lvezet√©t megtanulja. A t√∂bbit b√≠zza kicsit a sorsra, de m√©g ink√°bb a tehets√©g√©re, a szorgalm√°ra √©s a t√ľrelm√©re. Fontos lenne, hogy mindenki j√≥l m√©rje fel a k√©pess√©geit, √©s a maximumot hozza ki mag√°b√≥l. Ha ezt megtette, akkor nyugodt lehet a lelkiismerete -- summ√°zza √©lettapasztalat√°t a ma is erŇĎs kisug√°rz√°ssal rendelkezŇĎ szopr√°n.

Kisegér a labirintusban

- Azt is fel kell ismerni, hogy a mŇĪv√©szi p√°ly√°n a t√∂bb l√°bon √°ll√°s √©pp oly fontos, mint a gazdas√°gban. Mindig figyelni kell a sors int√©seire, √©s nem szabad mereven, makacsul ragaszkodni ahhoz, amit elŇĎre kigondoltunk. A sorsunkhoz kell alak√≠tani az √©let√ľnket. Egyik kedvenc k√∂nyvemben, a Vir√°got Algernonnak c√≠mŇĪ reg√©nyben a kiseg√©r szalad a labirintusban, √©s ha bele√ľti a fej√©t valamibe, akkor r√∂gt√∂n keresi a m√°sik utat. Csak az ember szokta t√∂bbsz√∂r is bele√ľtni a fej√©t ugyanabba a falba. M√©gis √ļjra megpr√≥b√°lja, mert nem veszi √©szre, hogy nem arra vezet az √ļt. Az √°lland√≥ meg√ļjul√°si k√©pess√©get kell a n√∂vend√©keknek megtan√≠tani. Ha becsuk√≥dott egy ajt√≥, keresni kell a k√∂vetkezŇĎt, √©s nem f√©l √©leten √°t azon sir√°nkozni, ami nem siker√ľlt. Aki √©nekelni tanul, nemcsak elŇĎad√≥ lehet, hanem kiv√°l√≥ tan√°r vagy mondjuk zenei szerkesztŇĎ, rendezŇĎ is.


Azt is tanuls√°gos megfigyelni, Sass Sylvia hogyan tan√≠t. P√°ratlan intelligenci√°val, eleganci√°val, muzik√°lisan, tapintattal, emp√°ti√°val, ŇĎszint√©n. Szegedi mesterkurzus√°n a stresszes n√∂vend√©kek is hamar felold√≥dtak. Sohasem mutatta meg, hogyan kell el√©nekelni valamit, ink√°bb mindenkinek abban seg√≠tett, hogy az egy√©ni megold√°st megtal√°lja.
S hogy a tan√≠t√°son k√≠v√ľl mire maradt ideje a Tisza partj√°n? 
-- Szinte semmire! De a sz√°momra legizgalmasabbat, a Chagall-ki√°ll√≠t√°st a n√∂vend√©keimmel egy√ľtt megn√©ztem. Im√°dom Chagallt, √©s nagyon tetszett a szegedi t√°rlat. √Ėr√∂mmel mes√©ltem √©let√©rŇĎl √©s a zenei vonatkoz√°s√ļ k√©peirŇĎl a kurzusom r√©sztvevŇĎinek.

Holl√≥si Zsolt 
 
   
 
 
 

HirdetésAjánló

Juronics Tam√°s
László Zsolt
Heller √Āgnes
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu