√Ėn a(z) 753374. l√°togat√≥nk,  √©s 93. a mai napon
   Rovataink: Sz√≠nh√°z >> Kulka J√°nos >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Horv√°th P√©ter
   Alf√∂ldi R√≥bert
   Hern√°di Judit
   Kir√°ly Levente
   Fekete Gizi
   Kulka J√°nos
   Varga M√°ty√°s
   Papp Jan√≥
   Alf√∂ldi Cs√°rd√°skir√°lynŇĎje
   Eszenyi EnikŇĎ
   Sz√©khelyi J√≥zsef
   Hal√°sz Judit
   Kasz√°s Attila
   Herceg Zsolt
   M√ľller J√ļlia
   Kir√°ly Lear kir√°lya
   Az ember trag√©di√°ja
   Haumann P√©ter
   Cs√°k√°nyi Eszter(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

Kulka János alakítja a Shakespeare-dráma címszerepét a szegedi szabadtérin

Holl√≥si Zsolt - 2002. j√ļnius


Kiv√©teles sz√≠n√©szg√°rd√°val √°ll√≠tja sz√≠npadra a szegedi¬†D√≥m t√©ren Vall√≥ P√©ter Shakespeare tal√°n legizgalmasabb kir√°lydr√°m√°j√°t, a III. Rich√°rdot. A c√≠mszerepet Kulka J√°nos alak√≠tja, aki hossz√ļ t√∂preng√©s ut√°n mondott igent a felk√©r√©sre. A s√°nta, p√ļpos, cinikus √©s gonosz zsarnok megform√°l√°sa nagy kih√≠v√°s minden sz√≠n√©sz sz√°m√°ra.Legut√≥bb is √∂rd√∂gi szerepet j√°tszott Szegeden: Wolandot A Mester √©s Margarit√°ban. Vonzz√°k ezek a k√ľl√∂n√∂s figur√°k?


Furcsa v√©letlen, hogy k√©t √∂rd√∂gi figur√°t j√°tszom egym√°s ut√°n Szegeden. Nem √©rzek vonzalmat ir√°ntuk, de sokkal izgalmasabb, √©rdekesebb feladat az √∂sszetett, bonyolult, ellentmond√°sos szem√©lyis√©geket megform√°lni. Amikor A Mester √©s Margarit√°t j√°tszottuk, hal√°lf√©lelmeim voltak, mert hihetetlen√ľl rossz √°llapotban volt a szegedi sz√≠nh√°z, szinte a mŇĪk√∂d√©sk√©ptelens√©g hat√°r√°ig jutott. Olyan elŇĎad√°sunk is volt, amit Derzsi J√°nossal √©s Blask√≥ P√©terrel v√©gig kellett kell√©kezn√ľnk, mert nem j√∂tt be a kell√©kes, eltŇĪntek a ruh√°k. Azt hallom, az√≥ta sokat javult a helyzet. Volt k√©t perc abban produkci√≥ban, amikor kint √°lltam a sz√≠npad elŇĎter√©ben, √©s csak n√©m√°n n√©ztem a n√©zŇĎket. Nagyon szerettem. B√°r soha nem voltak szerep√°lmaim, bevallom, a III. Rich√°rdra sokszor gondoltam √ļgy, mint amit j√≥ lenne egyszer elj√°tszani.

 
Szegeden nŇĎtt fel, √©desapja neves orvosprofesszor volt, √©desanyja a sz√≠nh√°zban dolgozott. Milyen eml√©kei maradtak az itteni sz√≠nh√°zr√≥l?


K√ľl√∂n√∂s egybees√©s, hogy az elsŇĎ sz√≠nh√°zi √©lm√©nyem √©pp a III. Rich√°rdhoz fŇĪzŇĎdik: 1966-ban gyermekszereplŇĎk√©nt ebben a darabban l√©ptem elŇĎsz√∂r sz√≠npadra a nagysz√≠nh√°zban. Most sokat gy√∂trŇĎdtem, elv√°llaljam-e, √©s ez a romantikus vagy ink√°bb buta eml√©k is k√∂zrej√°tszott abban, hogy v√©g√ľl igent mondtam. √ögy √©reztem, nem hagyhatom ki, hogy ennyi √©v ut√°n fŇĎszereplŇĎk√©nt j√∂hetek vissza ugyanabba a darabba. Komor Istv√°n rendez√©s√©ben annak idej√©n Pagonyi N√°ndor j√°tszotta Rich√°rdot. Ahogy visszagondolok r√°, j√≥ ki√°ll√°s√ļ, okos, modern sz√≠n√©sz volt, aki nagyon emberi figur√°t form√°lt. Gyerekk√©nt teljesen lenyŇĪg√∂z√∂tt. Mindent elhittem neki, √≥ri√°si √©lm√©ny volt az a produkci√≥.


√Ālland√≥ vitat√©ma, hogy milyen darabok val√≥k a szabadt√©ri hatalmas sz√≠npad√°ra. Mit gondol errŇĎl?


Lehet pr√≥z√°t is j√≥l j√°tszani itt, nem hiszem, hogy csak a musicaleknek √©s a l√°tv√°nyos oper√°knak lenne l√©tjogosults√°guk. Fiatalkoromb√≥l j√≥l eml√©kszem p√©ld√°ul K√ļtv√∂lgyi Erzs√©betre, aki nagyszerŇĪ J√ļlia volt itt. Sokkal jobban megmaradt bennem az arca, mint a b√°li jelenet.


M√°shogyan kell j√°tszani egy ilyen √≥ri√°si n√©zŇĎt√©rnek?


A j√≥l elemzett √©s megrendezett elŇĎad√°s nem ig√©nyli a hars√°ny, sz√©les gesztusokat. Ha pontosan √©s j√≥l j√°tszom, ezek n√©lk√ľl is √©rtik a gondolataimat, sz√°nd√©kaimat, tudj√°k, hogy minek mi az oka, elhiszik azt, amit l√°tnak. Hadon√°sz√°ssal nem megy√ľnk semmire. Persze, ha ezek indokolt, bel√ľlrŇĎl j√∂vŇĎ gesztusok, akkor van hely√ľk a produkci√≥ban, de az nem igaz, hogy csak az a mozdulat mŇĪk√∂dik, amit az utols√≥ sorban is j√≥l l√°tnak. Ma m√°r olyan fejlett a hangtechnika, hogy a sz√≠n√©sznek nem kell azzal foglalkoznia, hallj√°k-e a n√©zŇĎk a kakas√ľlŇĎn. Hihetetlen seg√≠ts√©get jelentenek a mikroportok. J√≥ esetben az is egy hat√°selem lehet, ha olyan √©rz√©se t√°mad a n√©zŇĎnek, mintha a f√ľl√©be duruzsolna valaki.


Nagy kihívás III. Richárdot megformálni, mi a legizgalmasabb ebben a figurában?


Nem biztos, hogy szimpl√°n gonoszs√°gnak lehet nevezni, ha valaki ilyen hat√°rtalanul √©rv√©nyes√≠teni akarja az akarat√°t, √©s ennyire szeretn√© a hatalmat megszerezni √∂nmag√°nak. Rich√°rd tulajdonk√©ppen a hazugs√°gokon √°ll bossz√ļt.¬† Hihetetlen√ľl √©s v√©gletesen szabad l√©ny, hiszen mindenf√©le mor√°lis √©s jogi korl√°t al√≥l felszabad√≠tja √∂nmag√°t. V√©g√ľl azonban maga is r√°j√∂n, hogy nem lehet k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl gyilkolni, nem lehet t√∂nkretenni, elpuszt√≠tani a vil√°got maga k√∂r√ľl, mert akkor nem marad kin uralkodni. Az is kiolvashat√≥ a sorok k√∂z√ľl, hogy megmagyar√°zhatatlan, ellen√°llhatatlan vonzerŇĎvel rendelkezik, nŇĎk √©s f√©rfiak fizikai k√©nyszer n√©lk√ľl is engedelmeskednek neki. A honi banki vagy politikai szf√©r√°ban is tal√°lhatunk sz√©p sz√°mmal p√©ld√°t arra, hogy rossz k√ľlsejŇĪ f√©rfiak szebbn√©l szebb nŇĎket tudnak megnyerni. Nem a nŇĎket hib√°ztatom, nem hiszem, hogy az ŇĎ √©rv√©nyes√ľl√©si v√°gyuk miatt van √≠gy, egyszerŇĪen ezek a figur√°k erŇĎs vonz√°ssal, rabulejtŇĎ szem√©lyis√©ggel rendelkeznek. Mi persze nem √©rtj√ľk, hogy mi√©rt, de nem vagyunk ott a h√°l√≥szob√°ban, nem tudhatjuk, mi t√∂rt√©nik k√©t ember k√∂z√∂tt. A szexualit√°s roppant fontos t√©nyezŇĎ, ez vil√°gos Shakespeare darabj√°b√≥l is.


A pr√≥b√°kon nem l√°ttam p√ļpot a h√°t√°n, el√©g csak a mank√≥, √©s nem is lesz?


Dehogynem! B√°r biztosan el lehetne j√°tszani belsŇĎ p√ļpokkal is. Mindannyian √°t√©lt√ľk m√°r, hogy zavarba j√∂v√ľnk √©s eg√©szen m√°sk√©nt kommunik√°lunk, ha egy fogyat√©kos, tol√≥kocsis embert√°rsunkkal tal√°lkozunk. Szeretn√©nk seg√≠teni neki, de nem tudjuk, hogyan tegy√ľk. III. Rich√°rd szem√©lyis√©g√©nek √©s kapcsolatainak meghat√°roz√≥ jegye a testi torzults√°g, amit mindenk√©ppen meg kell mutatnunk, mert a vil√°ggal szembeni d√ľh√©nek is az ebbŇĎl sz√°rmaz√≥ kiszolg√°ltatotts√°ga az egyik oka.


K√ľl√∂n√∂s pikant√©ri√°ja lehet Vall√≥ P√©ter rendez√©s√©nek, hogy a m√°ban j√°tsz√≥dik.


Att√≥l olyan zseni√°lis szerzŇĎ Shakespeare, hogy ak√°r k√©t √©vvel ezelŇĎtt is √≠rhatta volna ezt a dr√°m√°t, minden k√ľl√∂n√∂sebb aktualiz√°l√°s n√©lk√ľl is a m√°r√≥l sz√≥l. √Čs ezt nem csak a produkci√≥ban felbukkan√≥ fekete aut√≥k jelzik majd...


T√∂k√©letes szereptud√°ssal √©rkezett a pr√≥b√°kra. Mindig ennyire felk√©sz√ľlt?


Ha egy ekkora feladatot kapok, nem tehetem meg √∂nmagammal, hogy felk√©sz√ľletlen√ľl √°llok ki, √©s arra v√°rok, hogy majd a rendezŇĎ be√°ll√≠t minden mozdulatot. Musz√°j nagyon konstrukt√≠vnak lennem. A legt√∂bb vesz√≠tenival√≥m nekem van. A pesti felk√©sz√ľl√©ssel egy√ľtt majdnem annyi idŇĎ √°ll rendelkez√©s√ľnkre, mint egy szokv√°nyos kŇĎsz√≠nh√°zi bemutat√≥ elŇĎtt, de nagy megpr√≥b√°ltat√°sok v√°rnak m√©g r√°nk.


Miért vacillált, hogy igent mondjon-e a felkérésre?


Lehetetlennek tartom, hogy mind√∂ssze k√©tszer j√°tsszuk el. Nem magamat sajn√°lom, nem is a befektetett munk√°t, ink√°bb azzal van bajom, hogy a huszadik elŇĎad√°s k√∂r√ľl szoktam √ļgy √©rezni: teljesen birtokba vettem a szerepet. Egy h√≥napon √°t gy√∂trŇĎdtem, hogy elv√°llaljam-e. V√©g√ľl azzal gyŇĎztem meg magam, hogy olyan csod√°latos koll√©g√°kkal tal√°lkozhatom, mint p√©ld√°ul T√∂rŇĎcsik Mari, akivel m√©g sohasem j√°tszottam egy√ľtt. N√©h√°ny pr√≥ba ut√°n, ma azt mondom, m√°r azok√©rt a pillanatok√©rt meg√©rte, amelyeket vele, Alm√°si √Čv√°val vagy √ďnodi Eszterrel a pr√≥b√°k sor√°n √°t√©lhettem. K√ľl√∂n√∂s √©rz√©s most az is, hogy a Royal Sz√°ll√≥ban lakom, ahol gimnazista koromban az egyik ny√°ron londinerk√©nt dolgoztam.


A v√°laszt√°sok elŇĎtt ny√≠ltan szerepet v√°llalt az SZDSZ kamp√°ny√°ban, a p√°rt honlapj√°n n√©h√°ny mŇĪv√©szt√°rsaival egy√ľtt szem√©lyes hang√ļ vallom√°sban tett hitet a liber√°lis √©rt√©kek mellett. Mi√©rt tartotta fontosnak, hogy megsz√≥laljon?


Mert nem √©reztem j√≥l magam az elm√ļlt n√©gy √©vben. Rengeteg olyan felh√°bor√≠t√≥ dolog t√∂rt√©nt, amivel a k√∂z√©let ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎ, felelŇĎsen gondolkod√≥ sz√≠n√©szk√©nt m√©lys√©gesen nem √©rtettem egyet. √ögy gondoltam, ez a legkevesebb, amit annak √©rdek√©ben tehetek, hogy mindez megv√°ltozzon.


Honnan ered a liberalizmusa?


Meghat√°roz√≥nak gondolom, hogy az ember milyen csal√°dba sz√ľletik, hogyan befoly√°solj√°k az otthon l√°tottak a gondolkod√°s√°t. Ha az elm√ļlt √©vekben nem √©rt√©ktelen√≠tett√©k volna el teljesen a sz√≥t, akkor azt mondan√°m, igazi polg√°ri csal√°d volt a mi√©nk. Csod√°latos sz√ľleimtŇĎl mindig azt hallottam, hogy szabadon kell gondolkodni, √©s senkit sem szabad korl√°tozni.


Milyen szerepekre k√©sz√ľl a D√≥m t√©ri bemutat√≥ ut√°n?


Pihen√©st, nyaral√°st terveztem arra az esetre, ha t√ļl√©lem. Augusztus v√©g√©n kezdek csak pr√≥b√°lni a Radn√≥ti Sz√≠nh√°zban, ahol Verebes Istv√°n rendez√©s√©ben Kuligint j√°tszom majd a H√°rom nŇĎv√©rben.


Nem hi√°nyzik az √©let√©bŇĎl a nagy n√©pszerŇĪs√©get meghoz√≥ Szomsz√©dok?


Hi√°nyzik, ugyanakkor szabadabbnak is √©rzem magam. √Ālszents√©g lenne nem besz√©lni r√≥la, hogy egzisztenci√°lis biztons√°got adott ez a munka, ez√©rt nyugodtan v√°logathattam a sz√≠nh√°zi szerepek k√∂z√ľl. De mindig volt egy kis lelkiismeret-furdal√°som is: szabad-e eladnom magam. A rendezŇĎ, Horv√°th √Ād√°m jelentett garanci√°t. J√≥ sz√°nd√©k√ļ, tal√°n kicsit bugyuta, de nagyon tisztess√©ges dolognak tartottam a Szomsz√©dokat, m√°ig nem √©rtem, mi√©rt pont ez nem kellett a Magyar Telev√≠zi√≥nak. Az elŇĎzŇĎ v√°laszt√°sok ut√°n nem sokkal sz√ľntett√©k meg, amit ostoba √©s rossz d√∂nt√©snek tartottam, nem tudni pontosan, hogy szem√©lyes bossz√ļ vagy mi egy√©b √°llhatott a h√°tt√©rben. A sorozat m√°ig hi√°nyzik annak a k√©t √©s f√©lmilli√≥ embernek, aki a stabil n√©zŇĎt√°bor√°t alkotta.


Hollósi Zsolt


Névjegy

Kulka J√°nos Budapesten sz√ľletett 1958-ban. 1981-ben szerzett sz√≠n√©szi diplom√°t a Sz√≠nh√°z- √©s FilmmŇĪv√©szeti FŇĎiskol√°n. 1985-ig a P√©csi Nemzeti Sz√≠nh√°z, 1985-tŇĎl 1993-ig a kaposv√°ri Csiky Gergely Sz√≠nh√°z tagja volt. 1993-t√≥l a Radn√≥ti Sz√≠nh√°z mŇĪv√©sze. Alak√≠t√°sai√©rt 1988-ban √©s 1995-ben elnyerte az orsz√°gos sz√≠nh√°zi tal√°lkoz√≥, 1989-ben √©s 1995-ben a sz√≠nikritikusok¬† d√≠j√°t. 1989-ben J√°szai Mari-d√≠jjal, 1994-ben eMeRTon-d√≠jjal, 1996-ban √©rdemes mŇĪv√©sz c√≠mmel t√ľntett√©k ki. FŇĎbb szerepei: Hamlet, Trofimov, (Csehov: Cseresny√©skert), Franz (Schiller: Harami√°k), Horace (Moli√©re: NŇĎk iskol√°ja), Dauphin (Shaw: Szent Johanna), Jago (Shakespeare: Othello), F√ľles (Milne: Micimack√≥), Cirmos (Orwell¬ĖHall: √Āllatfarm),Theseus¬ĖOberon (Shakespeare: Szentiv√°n√©ji √°lom), Triboulet (Hugo: A kir√°ly mulat), V√°nya b√°csi, Tevje (Stein¬ĖBock: HegedŇĪs a h√°ztetŇĎn), Johnny (McDonagh: A kripli). Filmjei: A napf√©ny √≠ze, tv-filmjei: Szomsz√©dok, Peer Gynt, Offenbach titka.

HirdetésAjánló

Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu