Ă–n a(z) 674659. látogatĂłnk,  Ă©s 115. a mai napon
   Rovataink: Film >> JancsĂł MiklĂłs >>
  KeresĹ‘   
  KezdĹ‘lap   
  Abdelali    
   KĂ©pzĹ‘művĂ©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   SzĂ­nház
   Opera
   Tánc
   JĂł helyek...
   In memoriam...
   A kötetrĹ‘l
   Ă‰pĂ­tĂ©szet
   JirĂ­ Menzel
   Ragályi ElemĂ©r
   TĂ­már PĂ©ter
   Makk Károly
   JancsĂł MiklĂłs
   Zsigmond Vilmos

www.idokep.hu
Baska


Dubrovnik


Rab
/ Instagram


Jancsó Miklós filmről, politikáról és a teremtésről

HollĂłsi Zsolt - 2001. oktĂłber


Volt része sikerben, tapsban, ünneplésben, de kudarcban, megnemértésben és megaláztatásban is. A magyar filművészet 80 évesen is örökifjú fenegyereke, Jancsó Miklós mára élő legendává vált. Legutóbbi filmjei - Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten és az Anyád! a szúnyogok - vezetik az artmozihálózat nézettségi listáját. A ma is újabb filmen gondolkodó rendezővel akkor készítettünk villáminterjút, amikor Medgyessy Péter fórumán nemrégiben Szegeden járt.Olyan melegházi virághoz szokta hasonlítani a magyar filmet, amelynek szüksége van a kivételezett bánásmódra.

Talán ma már nem melegházi virág, van már a magyar filmnek nézőközönsége, sőt a legújabbaknak elég sok is. Ez persze továbbra sem jelenti azt, hogy ebből a nézőszámból fönn lehet tartani a filmgyártásunkat. Annyiban mégiscsak melegházi virág, hogy idehaza szinte csak közpénzekből, állami költségvetésből lehet filmet csinálni. A következő lépésben el kellene érni, hogy azok, akik a pénzükkel támogatni akarják a művészetet - nemcsak a filmet, hanem a színházat, irodalmat, zenét is -, a pénzüket legálisan erre a célra tudják fordítani. Ez ma még nincs kitalálva, nincs jól szabályozva Magyarországon.


Milyen tanácsot adna útravalóul a pályakezdő, fiatal filmrendezőknek?


Jól gondolják meg, milyen filmet akarnak csinálni! Ha olyat, amit a multiplexekben lehet látni, vagy amit általában a kereskedelmi televíziók vetítenek, akkor menjenek Amerikába, dolgozzanak és szerezzenek tapasztalatot ott! Ha ki akarják fejezni önmagukat, a társadalmat, ha szólni akarnak valamiről az egyszerű emberekhez, akkor maradjanak itthon. Nem lesz könnyű az életük. Idehaza rettentően nehéz a filmcsináláshoz pénzt szerezni.


Legutóbbi három filmjéről azt írták a kritikusok: művészetének meglepő megújulását jelentik. Mi a titka, hogyan lehet hetvenöt fölött megújulni?


A kritikusok össze-vissza beszélnek, mindig kitalálnak valamit... Megújulás? Lehet... Nem tudom. Tényleg sokan ezt mondják. Talán lehet is benne valami... Számomra is érdekes, hogy az utolsó három filmet, amit Grunwalsky Ferenccel közösen csináltunk, különösen a fiatalok, a tizen- és huszonévesek nézik nagyon szívesen.


Köztudott, hogy a kilencvenes évek elejétől aktívan szerepet vállalt a közéletben, különböző civil kezdeményezések mellé állt, sőt kétszer még országgyűlési képviselőjelölt is volt. Néhány éve Hernádi Gyulával brahiból megalapították a Boldogság Pártot, amelynek elvállalta az alelnöki posztját. Mi van ezzel a mozgalommal?


Vége! Azt hiszem, Gyula is régen kilépett már belőle...


Miért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen Medgyessy Péter szegedi fórumán?Vérbeli liberálisként ma mi bosszantja a közéletünkben leginkább?Ha már Nostradamust említette, mit gondol mindarról, ami mostanában a világban történik?


Már nem lehet kiszámítani, mit hoz a következő nap. A világ ilyen. Forgattam a Bibliát és Mohamed könyvét is. Azzal szoktam viccelődni, nem létezik, hogy a Földet az Örökkévaló teremtette, mert ilyet nem lehet létrehozni. Egyébként pedig Mózes első könyvének hatodik fejezetének, hatodik versében benne is van: "megbánta az Úr, hogy embert teremtett a Földön..."


Tervez Ăşjabb filmeket?


Hogyne, folyamatosan! Minden csak azon múlik, van-e a tervek valóra váltásához pénz.

És ha lesz, mit forgat legközelebb?

Ha megvan a pénz, elmondom.


HollĂłsi Zsolt

Nem tudnék mindent gyorsan felsorolni. Az a legnagyobb baj, hogy gyakran már amit kérdeznek, az sem igaz. Ezzel aztán sok minden együtt jár. Amikor az 1998-as választásokra sétáltunk le a feleségemmel, annak ellenére, hogy az SZDSZ-re szoktunk szavazni, útközben megfordult a fejünkben, hogy most inkább Viktorékra voksolunk. Még jó, hogy nem tettük! Azt gondolom, Medgyessynek jövőre muszáj győznie, mert különben baj lesz az országgal. Nem akarok rosszakat mondani és jósolgatni - Nostradamusnak sem sikerült a jövőt megmondania - de abban biztos vagyok, hogy az ordítozó beszédmód, az antiszemitizmus terjedése és a többi kiábrándító jelenség nem egyszerűen csak a MIÉP bűne. Viktoréknak régen el kellett volna már mindettől határolódniuk!
Mindenki tudja rólam, hogy SZDSZ-szimpatizáns, azaz javíthatatlan liberális vagyok, de elfogadtam Medgyessy Péter meghívását, mert szimpatikusnak tartom. Azt a közmegegyezésre törekvő, egyszerű és nyugodt beszédmodort, amit ő kezd alkalmazni, már nagyon régóta hiányolom, mint ahogyan alighanem a választók nagy része is.
HirdetésAjánló

draw
mouchkilaaaa
hollosizsolt.hu/vv.php
:: HollĂłsi Zsolt 2006 - e-mail : hollosizs@gmail.com
www.hollosizsolt.hu