Ă–n a(z) 640564. látogatĂłnk,  Ă©s 260. a mai napon
   Rovataink: Film >> TĂ­már PĂ©ter >>
  KezdĹ‘lap   
  KeresĹ‘   
  Kapcsolat   
   KĂ©pzĹ‘művĂ©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   SzĂ­nház
   Opera
   Tánc
   JĂł helyek...
   In memoriam...
   A kötetrĹ‘l
   Ă‰pĂ­tĂ©szet
   JirĂ­ Menzel
   Ragályi ElemĂ©r
   TĂ­már PĂ©ter
   Makk Károly
   JancsĂł MiklĂłs
   Zsigmond Vilmos

www.idokep.hu
Baska


Dubrovnik


Rab
/ Instagram

Tímár Péter

Tímár Péter a Le a fejjel! után egy fantasy-thrillert forgat

Tímár Péter legközelebb egy tíz éve dédelgetett forgatókönyvet filmesít meg
FotĂł:
A magyar Gyalog galopp – mondják a Le a fejjel! című középkori vígjátékra, amit ezen a héten kezdenek vetíteni a mozik. Élete legnagyobb húzása volt, hogy a hóhér szerepét Ganxsta Zolee-ra bízta – állítja Tímár Péter, a film rendezője.
– Mit gondol a Gyalog galopp-párhuzamról?
– Örülök neki, mert az az egyik kedvenc filmem, újból meg is néztem, mielőtt a Le a fejjel!-t forgatni kezdtem. Hasonló irányt képzeltünk el, de kicsit magyarosítani is akartuk a sajátos abszurd humort. Más vérmérsékletűek vagyunk, mint az angolok, ezért más tempót, ritmust kellett kitalálnunk a filmhez. A szellemisége viszont ugyanaz.
– Engedte improvizálva bolondozni a színészeket?
– Nálam mindig van egy nagyon kötött forgatókönyv, amit szeretek, ha megtanulnak a szereplők. Ha valaki hoz egy jobb mondatot, ötletet, akkor persze azt vesszük föl, de rigorózusan csak a jobbat fogadom el. A majdnem olyan jót nem.
– Hogyan jött az ötlet, hogy Ganxsta Zolee-t kérje fel Lothar, a sztárhóhér szerepére?
– Ez életem egyik legjobb húzása volt. A véletlen segített hozzá: Garas Dezső, akit már korábban felkértem Nostradamus szerepére, együtt lépett fel vele valamilyen tévéműsorban. Miután elolvasta a forgatókönyvet, megkérdezte, van-e már hóhérnak kiszemelt színész. Amikor kiderült, hogy nincs, Garas javasolta, hogy próbáljuk ki Ganxsta Zolee-t. Felhívtam, csináltam vele egy komoly próbafelvételt. Rögtön kiderült, hogy baromi tehetséges. Fontos volt, hogy legyenek a filmben húzónevek. Akárhogy is nézzük, a Le a fejjel! egy kommersz film. Nem próbálom másnak beállítani, mint ami. Rég kitalált receptje van annak, mitől válik nézetté egy ilyen film. Sztárok kellenek hozzá.
– Szívesen vállalkoztak erre a rendhagyó, kosztümös vígjátékra?
– Nem állítom, hogy mindenki elsőre ugrott, akadtak olyan sztárok is, akik elolvasták a forgatókönyvet, és nem akartak benne lenni a filmben. Nem kérdeztem rá, hogy miért, mindenkinek a magánügye, tetszik-e valami neki vagy nem. A három főszereplő, Bajor Imre, Gálvölgyi János és Hernádi Judit viszont már a kezdeteknél adott volt, csak a többiekkel akadt némi hezitálás. Többen mondták, könnyű ilyen sztárokkal sikert csinálni – ugyanakkor sokan vannak, akik bizonyos politikai attitűdök miatt előítéletesek velük szemben, nem szeretik őket.
– Milyen nézőszámmal lenne elégedett?
– Százezer a minimum, ezt el kell érnie! Az elmúlt években ez a nézőszám vált a vízválasztóvá. Soha nem lehet biztosan megjósolni, hogyan fogad majd a közönség egy filmet. A legnagyobb meglepetés a Csinibaba volt, amit közel 540 ezren láttak a mozikban.
– Miért válik el nálunk ilyen élesen a művész- és a közönségfilm?
– Mert szegény a rendezői felhozatal, nincs egy Fellini köztünk, aki mindkét irányba tudott teljesíteni. Nem kell másban keresni az okokat, azok bennünk vannak. Három közönségfilm után én mindig igyekszem egy művészfilmet is csinálni.
– A Csinibabán kívül sokan szerették a Zimmer Ferit és a Vakvagányokat is, mégis sokan ma is inkább arra a Tímár Péterre lennének kíváncsiak, aki az Egészséges erotikát forgatta...
– Én is. De ha készítenénk egy statisztikát, az világosan megmutatná: szinte senki sem tudja túldobni az első filmjét. Annál dől el, hogy érdemes-e ezzel a  szakmával foglalkozni. Az Egészséges erotika utáni visszaigazolás arra volt jó számomra, hogy maradtam filmrendező. Ha nem sikerült volna, valószínűleg veszem a kalapom, és valami egészen más pályát választok.
– Mi lesz a következő filmje?
– Újra művészfilmet szeretnék forgatni. A történet már több mint tíz éve foglalkoztat, a forgatókönyv is azóta vár rám. Sokáig nem mertem beadni, most azonban úgy tűnik, nem fogadják rosszul azok az ítészek, akik a pénzekről döntenek. Egy korunkban játszódó, furcsa, moralizáló thriller és fantasy keveréke lesz. Lelőnek egy nőt, aki kap egy perc életet. Arról szól a film, hogy ezt az egy percet mire használja föl. 
H. Zs.
Hirdetés


Ajánló

Szegedi Nemzeti Színház
Tiszatáj
Szegedi Tudományegyetem
MĂłra Ferenc MĂşzeum
Szegedi Szimfonikus Zenekar
Thealter International
Szeged város
Szegedi Szabadtéri Játékok
Szegedi Kortárs Balett
Somogyi-könyvtár
Szegedi Kisszínház
Szegedi Pinceszínház
:: HollĂłsi Zsolt 2006 - e-mail : hollosizs@gmail.com
www.hollosizsolt.hu