Ă–n a(z) 674655. látogatĂłnk,  Ă©s 111. a mai napon
   Rovataink: Film >> TĂ­már PĂ©ter >>
  KeresĹ‘   
  KezdĹ‘lap   
  Abdelali    
   KĂ©pzĹ‘művĂ©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   SzĂ­nház
   Opera
   Tánc
   JĂł helyek...
   In memoriam...
   A kötetrĹ‘l
   Ă‰pĂ­tĂ©szet
   JirĂ­ Menzel
   Ragályi ElemĂ©r
   TĂ­már PĂ©ter
   Makk Károly
   JancsĂł MiklĂłs
   Zsigmond Vilmos

www.idokep.hu
Baska


Dubrovnik


Rab
/ Instagram

Tímár Péter

Tímár Péter a Le a fejjel! után egy fantasy-thrillert forgat

Tímár Péter legközelebb egy tíz éve dédelgetett forgatókönyvet filmesít meg
FotĂł:
A magyar Gyalog galopp – mondják a Le a fejjel! című középkori vígjátékra, amit ezen a héten kezdenek vetíteni a mozik. Élete legnagyobb húzása volt, hogy a hóhér szerepét Ganxsta Zolee-ra bízta – állítja Tímár Péter, a film rendezője.
– Mit gondol a Gyalog galopp-párhuzamról?
– Örülök neki, mert az az egyik kedvenc filmem, újból meg is néztem, mielőtt a Le a fejjel!-t forgatni kezdtem. Hasonló irányt képzeltünk el, de kicsit magyarosítani is akartuk a sajátos abszurd humort. Más vérmérsékletűek vagyunk, mint az angolok, ezért más tempót, ritmust kellett kitalálnunk a filmhez. A szellemisége viszont ugyanaz.
– Engedte improvizálva bolondozni a színészeket?
– Nálam mindig van egy nagyon kötött forgatókönyv, amit szeretek, ha megtanulnak a szereplők. Ha valaki hoz egy jobb mondatot, ötletet, akkor persze azt vesszük föl, de rigorózusan csak a jobbat fogadom el. A majdnem olyan jót nem.
– Hogyan jött az ötlet, hogy Ganxsta Zolee-t kérje fel Lothar, a sztárhóhér szerepére?
– Ez életem egyik legjobb húzása volt. A véletlen segített hozzá: Garas Dezső, akit már korábban felkértem Nostradamus szerepére, együtt lépett fel vele valamilyen tévéműsorban. Miután elolvasta a forgatókönyvet, megkérdezte, van-e már hóhérnak kiszemelt színész. Amikor kiderült, hogy nincs, Garas javasolta, hogy próbáljuk ki Ganxsta Zolee-t. Felhívtam, csináltam vele egy komoly próbafelvételt. Rögtön kiderült, hogy baromi tehetséges. Fontos volt, hogy legyenek a filmben húzónevek. Akárhogy is nézzük, a Le a fejjel! egy kommersz film. Nem próbálom másnak beállítani, mint ami. Rég kitalált receptje van annak, mitől válik nézetté egy ilyen film. Sztárok kellenek hozzá.
– Szívesen vállalkoztak erre a rendhagyó, kosztümös vígjátékra?
– Nem állítom, hogy mindenki elsőre ugrott, akadtak olyan sztárok is, akik elolvasták a forgatókönyvet, és nem akartak benne lenni a filmben. Nem kérdeztem rá, hogy miért, mindenkinek a magánügye, tetszik-e valami neki vagy nem. A három főszereplő, Bajor Imre, Gálvölgyi János és Hernádi Judit viszont már a kezdeteknél adott volt, csak a többiekkel akadt némi hezitálás. Többen mondták, könnyű ilyen sztárokkal sikert csinálni – ugyanakkor sokan vannak, akik bizonyos politikai attitűdök miatt előítéletesek velük szemben, nem szeretik őket.
– Milyen nézőszámmal lenne elégedett?
– Százezer a minimum, ezt el kell érnie! Az elmúlt években ez a nézőszám vált a vízválasztóvá. Soha nem lehet biztosan megjósolni, hogyan fogad majd a közönség egy filmet. A legnagyobb meglepetés a Csinibaba volt, amit közel 540 ezren láttak a mozikban.
– Miért válik el nálunk ilyen élesen a művész- és a közönségfilm?
– Mert szegény a rendezői felhozatal, nincs egy Fellini köztünk, aki mindkét irányba tudott teljesíteni. Nem kell másban keresni az okokat, azok bennünk vannak. Három közönségfilm után én mindig igyekszem egy művészfilmet is csinálni.
– A Csinibabán kívül sokan szerették a Zimmer Ferit és a Vakvagányokat is, mégis sokan ma is inkább arra a Tímár Péterre lennének kíváncsiak, aki az Egészséges erotikát forgatta...
– Én is. De ha készítenénk egy statisztikát, az világosan megmutatná: szinte senki sem tudja túldobni az első filmjét. Annál dől el, hogy érdemes-e ezzel a  szakmával foglalkozni. Az Egészséges erotika utáni visszaigazolás arra volt jó számomra, hogy maradtam filmrendező. Ha nem sikerült volna, valószínűleg veszem a kalapom, és valami egészen más pályát választok.
– Mi lesz a következő filmje?
– Újra művészfilmet szeretnék forgatni. A történet már több mint tíz éve foglalkoztat, a forgatókönyv is azóta vár rám. Sokáig nem mertem beadni, most azonban úgy tűnik, nem fogadják rosszul azok az ítészek, akik a pénzekről döntenek. Egy korunkban játszódó, furcsa, moralizáló thriller és fantasy keveréke lesz. Lelőnek egy nőt, aki kap egy perc életet. Arról szól a film, hogy ezt az egy percet mire használja föl. 
H. Zs.
HirdetésAjánló

draw
mouchkilaaaa
hollosizsolt.hu/vv.php
:: HollĂłsi Zsolt 2006 - e-mail : hollosizs@gmail.com
www.hollosizsolt.hu