√Ėn a(z) 674608. l√°togat√≥nk,  √©s 64. a mai napon
   Rovataink: Zene >> Schiff Andr√°s >>
  KeresŇĎ   
  KezdŇĎlap   
  Abdelali    
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   R√©v L√≠via
   Schiff Andr√°s
   Starker J√°nos
   Somfai L√°szl√≥
   Meszl√©nyi L√°szl√≥

www.idokep.hu
Baska


Dubrovnik


Rab
/ Instagram

Schiff András zongorajátékával több mint egymillió forinttal járult hozzá a szegedi zsinagóga rekonstrukciójáhozHollósi Zsolt 2003. szeptember


T√∂bb mint egymilli√≥ forintot k√∂sz√∂nhet a Szegedi Zsinag√≥g√°√©rt Alap√≠tv√°ny Schiff Andr√°snak, aki √≥ri√°si sikerŇĪ j√≥t√©konys√°gi koncertet adott az √©p√ľlet rekonstrukci√≥ja jav√°ra. A korunk egyik legkiv√°l√≥bb zongorist√°j√°nak tartott mŇĪv√©sz megel√©gelve a hazai g√°ncsoskod√°sokat, a hetvenes √©vek v√©g√©n hagyta el az orsz√°got. Igazi vil√°gpolg√°r, Firenz√©ben √©l jap√°n hegedŇĪmŇĪv√©sz feles√©g√©vel. A legrangosabb koncerttermek rendszeres vend√©ge, a legnevesebb zenekarok is megtiszteltet√©snek tartj√°k, ha fell√©p√©st v√°llal vel√ľk.


  

 Kik azok a fiatalkori nagy zongorista példaképei, akik máig megmaradtak ideálnak?


¬†Fischer Annie mindig nagy ide√°lom volt √©s maradt is. Szvjatoszlav Richtert is sok√°ig p√©ldak√©pemnek tartottam, de kev√©sb√© maradt az. A nagy √∂reg mestereket is sorolhatn√°m. √ďri√°si √©lm√©ny volt, hogy Arthur Rubinsteint k√©tszer is hallhattam √©lŇĎben. A legfontosabb azonban Fischer Annie jelenl√©te volt. Sokat jelentett sz√°momra, hogy k√∂zeli bar√°ts√°gba ker√ľlhettem vele. √ögy √©reztem, hasonl√≥ m√≥don k√∂zel√≠t√ľnk a zen√©hez.


MielŇĎtt k√ľlf√∂ldre ment, √©vekig oktatott a Zeneakad√©mi√°n. Ma is vannak tan√≠tv√°nyai?

M√°r nem tan√≠tok rendszeresen, nincs r√° lehetŇĎs√©gem a rengeteg utaz√°s miatt. √Čs r√°j√∂ttem: √∂nmagamat is sokat kell m√©g tan√≠tanom. N√©ha tartok egy-egy mesterkurzust, ami ugyan nem ide√°lis, de t√∂bb a semmin√©l. Sokan megkeresnek, hogy hallgassam meg ŇĎket, √©s viszonylag ritk√°n mondok nemet. √Črdekel, hogy mit csin√°lnak a fiatalok. Ha elj√∂n az ideje, szeretn√©m k√∂nyvben √∂sszefoglalni a zongoratan√≠t√°ssal kapcsolatos gondolataimat.

Ritkán játszik kortárs zenét. Mi az oka?

V√°rom, hogy felbukkanjon a mai Bach, a mai Mozart vagy a mai Beethoven. Nem j√°tszom olyan mŇĪveket, amelyek elŇĎad√°s√°hoz r√° kell √ľln√∂m a klaviat√ļr√°ra vagy sz√∂geket kell bevernem a zongor√°ba. √Ėnc√©l√ļ zeneszerzŇĎi √∂tletek miatt nem vagyok hajland√≥ fel√°ldozni a hangszeremet. Ennek ellen√©re √©rdekel a kort√°rs zene, mert a komponist√°kat tartom a legfontosabb zenemŇĪv√©szeknek. P√©ld√°ul Kurt√°g Gy√∂rgy√∂t nagyon tisztelem, mindig √©lm√©ny, amikor saj√°t zongoradarabjait j√°tssza.
 Mennyire kíséri figyelemmel a hazai zenei életet?

B√°r nem √©lek Magyarorsz√°gon √©s nem is fogok, mindig sz√≠v√ľgyem marad a magyar kult√ļra. Firenz√©bŇĎl is szinte naprak√©szen k√∂vetem a hazai t√∂rt√©n√©seket, √©s amennyire erŇĎmbŇĎl √©s idŇĎmbŇĎl telik, r√©szt is szeretn√©k venni a magyar zenei √©letben.

        


A muzsikusok t√∂bbs√©ge nem politiz√°l, tal√°n ez√©rt is volt nagy nemzetk√∂zi visszhangja, amikor J√∂rg Haider korm√°nyzati poz√≠ci√≥ba ker√ľl√©se idej√©n √∂n a rasszizmus elleni tiltakoz√°sul lemondta b√©csi √©s salzburgi koncertjeit.

Nem k√≠v√°nom m√°soknak elŇĎ√≠rni, hogyan gondolkodjanak √©s cselekedjenek, de lelkiismereti k√©rd√©snek √©reztem ezt a l√©p√©st. √Čn nem vagyok apolitikus, sz√°momra roppant fontos, hogy nyitott szemmel √©s f√ľllel, gondolkodva k√∂zlekedjek a vil√°gban. A zene √©s a kult√ļra sohasem volt f√ľggetlen a mindennapokt√≥l √©s a politik√°t√≥l. Haydn √ļgy mŇĪk√∂d√∂tt, ahogy Esterh√°zy herceg, a ¬Ąmunk√°ltat√≥ja¬Ē elŇĎ√≠rta vagy engedte. A mai mŇĪv√©szek sem lehetnek teljesen f√ľggetlenek a mostani d√∂nt√©shoz√≥kt√≥l vagy mec√©n√°sokt√≥l. Nem tehet√ľnk √ļgy, mintha ez a probl√©ma nem l√©tezne. Sz√°momra az sem mindegy, hogy kinek zen√©lek. Senki sincs kitiltva a koncertjeimrŇĎl, de vannak elveim, amelyekhez ragaszkodom √©s amelyek√©rt k√©sz vagyok ki√°llni.

 

Miközben a komolyzenét játszó muzsikusok nagy része egyre profitorientáltabb, óriási dolog, hogy ön eljött Szegedre jótékonysági koncertet adni a zsinagóga javára.

M√©lys√©gesen el√≠t√©lem azt az √ľzleti szellemet, amely a komolyzen√©ben is egyre ink√°bb megjelenik. Nem l√°tom be, mi sz√ľks√©g van r√°. Pontosan tudom ugyanis, hogy ez hov√° vezet. Nem √°llok be a jajvesz√©kelŇĎk t√°bor√°ba, hogy micsoda kr√≠zisben van a komolyzene, mert a p√°lyafut√°som nem ezt bizony√≠tja. Sehol semmilyen kompromisszumot nem k√∂t√∂k, a legig√©nyesebb mŇĪsort is b√°rhol elj√°tszhatom telt h√°zak elŇĎtt. Nem szabad, hogy a mŇĪv√©sz a hallgat√≥t vagy a n√©zŇĎt h√ľly√©nek n√©zze. A telev√≠zi√≥k p√©ld√°ul arra szoktak hivatkozni: k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°st v√©geztek, amelybŇĎl kider√ľlt, mi √©rdekli a n√©zŇĎket. √Čn is a k√∂z√∂ns√©ghez tartozom, de engem m√©g soha, senki nem k√©rdezett meg, hogy mit szeretn√©k l√°tni. Biztosan nem mondtam volna, hogy ne legyenek j√≥ sz√≠nh√°zi k√∂zvet√≠t√©sek, koncertek, mŇĪv√©szfilmek, √©rtelmes k√∂z√©leti vitamŇĪsorok. Sajnos az a tendencia az eg√©sz vil√°gon, hogy a m√©dia mindent levezet a legkisebb k√∂z√∂s nevezŇĎre. M√°rpedig azt a legmŇĪveletlenebb, legunintelligensebb n√©zŇĎk k√©pviselik, akik mindenhol sz√©p sz√°mmal akadnak. Nem l√°tom be, hogy mi√©rt nekik kell a m√©rt√©ket szolg√°ltatniuk. A m√©rt√©k legyen ink√°bb egy nagyon magas szint, amelyhez szabad √ļt vezet. Akik ma m√©g nem tartanak ott, hogy mondjuk Beethoven k√©sei von√≥sn√©gyeseit √©rts√©k, meg kell adni az es√©lyt, hogy eljussanak erre a szintre. Hiszek abban, hogy¬† minden √©rz√©keny, finom lelkŇĪ ember zenei elŇĎk√©pzetts√©g n√©lk√ľl is meg√©rzi, ha valamilyen kiv√©teles minŇĎs√©ggel tal√°lkozik.

Azt mondhatj√°k, az√©rt kellenek popul√°risabb koncertek is, hogy megnyerj√©k vel√ľk a komolyzene ir√°nt kev√©sb√© √©rdeklŇĎdŇĎ hallgat√≥kat. Egyet√©rt ezzel?


Nagyon nem hiszek a komolyzene felh√≠g√≠t√°s√°ban, abban, hogy a siker √©rdek√©ben a magas mŇĪv√©szetet a legalp√°ribb, legolcs√≥bb utcai ir√°nyzatokkal kellene keresztezni. Szomor√ļan l√°tom, sok kiv√°l√≥ mŇĪv√©sz is olcs√≥ port√©k√°t kezd √°rulni azzal a jelsz√≥val, hogy √≠gy t√∂megeket tud elhozni a koncertjeire. Ezzel azonban elvesz√≠ti a sz√°mszerŇĪleg tal√°n kisebb, de minŇĎs√©gileg ann√°l fontosabb √©rtŇĎ k√∂z√∂ns√©g tisztelet√©t. √Čn sem tudok valakit tisztelni azut√°n, ha olyan koncerteket csin√°l, mint a h√°rom tenor. Az ilyen showmŇĪsoroknak sz√°momra semmi mŇĪv√©szi √©rt√©ke nincs, pedig Domingo √≥ri√°si mŇĪv√©sz. √Čs √©pp el√©g p√©nze van akkor is, ha csak Otell√≥t √©nekel csod√°latosan az operah√°zakban. Nincs sz√ľks√©ge m√©g t√≠zszer annyi p√©nzre. Azok a mŇĪv√©szek, akik nem tudj√°k, mi az el√©g, nem k√©pesek ellen√°llni a p√©nz k√≠s√©rt√©s√©nek, k√°rt okoznak a zen√©nek.

Hollósi Zsolt


K√∂z√∂ns√©gtal√°lkoz√≥ a zenemŇĪv√©szetinA zsinag√≥gai koncert ut√°n az SZTE ZenemŇĪv√©szeti FŇĎiskolai Kar√°nak vend√©ge volt a vil√°gh√≠rŇĪ zongoramŇĪv√©sz, Schiff Andr√°s.

 


Sokan k√≠v√°ncsiak voltak a Schiff Andr√°ssal rendezett k√∂z√∂ns√©gtal√°lkoz√≥ra. Zongor√°zni tanul√≥ di√°kok k√∂z√ľl t√∂bben beismert√©k: √≥r√°r√≥l l√≥gtak el, hogy a konzervat√≥rium nagyterm√©ben meghallgathass√°k a vil√°gh√≠rŇĪ mŇĪv√©szt, akit k√∂z√∂s eml√©keket is felid√©zve h√°zigazdak√©nt egykori zeneakad√©miai √©vfolyamt√°rsa, Kerek Ferenc kari fŇĎigazgat√≥ k√∂sz√∂nt√∂tt. Schiff Andr√°s √ļgy fogalmazott: a magyar zenei k√©pz√©srŇĎl, iskolarendszerrŇĎl mindig elismer√©ssel sz√≥l. A rendszeres √©s ingyenes zeneoktat√°snak k√∂sz√∂nhetŇĎen sok magyar muzsikus √©rv√©nyes√ľl a vil√°gban. Angli√°ban kev√©s a zseni√°lis hangszeres mŇĪv√©sz, viszont √°ltal√°ban sokkal kultur√°ltabbak a zen√©vel foglalkoz√≥k, mint az alaposabb szakmai k√©pz√©sben r√©szes√ľlŇĎ magyar vagy orosz muzsikusok. Aki zenei p√°ly√°t v√°laszt, ne csak a hangszer√©vel, hanem az irodalommal, a filoz√≥fi√°val is foglalkozzon, √©s a nyelvtanul√°st se hanyagolja el ¬Ė b√≠ztatta a muzsikusn√∂vend√©keket a zongorista, aki azt is el√°rulta, mostan√°ban latinul tanul.


Kiss ErnŇĎ nyugd√≠jas zenetan√°r arra eml√©kezett, amikor a 14 √©ves Schiff Andr√°st hallotta Haydn-tri√≥t j√°tszani ugyanebben a teremben. Schiff elmes√©lte, hogy feles√©g√©vel, aki sikeres hegedŇĪmŇĪv√©sz, hat esztendeje Firenz√©ben √©lnek. ElŇĎtte √©veket t√∂lt√∂ttek Ausztri√°ban, Angli√°ban √©s az Egyes√ľlt √Āllamokban is, de It√°li√°ban leltek igazi otthonra. Reggelente, amikor gyakorol, a zongora elŇĎtti hatalmas ablakb√≥l a firenzei d√≥m t√°voli torny√°ra ny√≠lik pazar kil√°t√°s. Az √ļj feladatokra val√≥ felk√©sz√ľl√©skor a renesz√°nsz v√°ros √°ltal ny√ļjtott inspir√°ci√≥ k√ľl√∂n√∂sen fontos sz√°m√°ra. Sz√≥ba ker√ľlt a kort√°rs zen√©vel kialakult ambivalens viszonya, a mŇĪv√©szi p√°ly√°hoz elengedhetetlen fegyelmezett √©letm√≥d, valamint az is, hogy mostan√°ban a 32 Beethoven-szon√°ta lemezfelv√©tel√©re k√©sz√ľl. Valamennyit √©lŇĎben, koncerteken r√∂gz√≠tik, mert sokkal spont√°nabban, term√©szetesebben hatnak ezek a felv√©telek, mint a st√ļdi√≥kban k√©sz√ľlŇĎk. A szegedi koncertj√©t is megzavar√≥ mobilcs√∂rg√©sre utalva Schiff Andr√°s elmes√©lte, hogy amikor a h√≠res amszterdami Concertgebouw-ban k√©sz√≠tett √©lŇĎ lemezfelv√©telt, egy h√∂lgynek hosszan cs√∂rg√∂tt a telefonja. Miut√°n felvette, hangosan besz√©lni kezdett, majd felh√°borodott, amikor ezt a rendezŇĎk kifog√°solt√°k.
Az √∂tvenedik sz√ľlet√©snapj√°t decemberben √ľnneplŇĎ zongorista b√ļcs√ļz√≥ul elj√°tszott egy Bach-szvitet, √©s megk√∂sz√∂nte a meleg szegedi fogadtat√°st. Mint mondta, √∂r√ľl, ha koncertj√©vel hozz√°j√°rulhatott a gy√∂ny√∂rŇĪ zsinag√≥ga rekonstrukci√≥j√°hoz.


N√ČVJEGY

SCHIFF Andr√°s
¬†zongoramŇĪv√©sz
¬†Sz√ľletett: Bp., 1953. dec. 21.
¬†Csal√°di adatok: Sz.: Schiff √Ėd√∂n, Csengeri Kl√°ra. NŇĎs, 1987, Yuuko Shiokawa.
¬†Tanulm√°nyok: ZenemŇĪv. FŇĎisk., 1968-75, Kadosa P√°l, Rados Ferenc, Kurt√°g Gy√∂rgy, Londonban George Malcolm tan√≠tv√°nya.
¬†√Člet√ļt: 1976-79 az Orsz. Filharm√≥nia sz√≥list√°ja, 1975¬Ė83 a ZenemŇĪv. FŇĎisk. tan√°rseg√©de, 1983-95 a londoni Decca hanglemezkiad√≥ sz√≥list√°ja. Lemezre j√°tssza Mozart √∂sszes zongoraszon√°t√°j√°t √©s zongoraverseny√©t, Bach zongoramŇĪveit, Schubert zongoraszon√°t√°it stb. 1989¬Ė98 a Mondseei Zenei Fesztiv√°l alap√≠t√≥ mŇĪv. ig. Liszt Ferenc-d√≠j (1976), Wiener Fl√∂tenuhr Mozart-d√≠j (1989), Bart√≥k B√©la¬ĖP√°sztory Ditta-d√≠j (1991), Nk√∂zi Klasszikus D√≠j, Birmingham (1993), Kossuth-d√≠j (1996), Soning-d√≠j (1997).
¬†Hobbi: irod., nyelvek, labdar√ļg√°s, sz√≠nh√°z, mozi, mŇĪv.
 Cím: c/o Terry Harrison Artists Management, The Orchard, Market Street, Charlbury, Oxfordshire, OX7 3PJ, Nagy-Britannia. Tel.: (1608)810-330, fax: (1608)811-331. E-mail:
artists@terryharrison.force9.co.uk


HirdetésAjánló

draw
mouchkilaaaa
hollosizsolt.hu/vv.php
:: Hollósi Zsolt 2006 - e-mail : hollosizs@gmail.com
www.hollosizsolt.hu