√Ėn a(z) 821258. l√°togat√≥nk,  √©s 152. a mai napon
   Rovataink: Zene >> R√©v L√≠via >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   SzecsŇĎdi Ferenc
   R√©v L√≠via
   Schiff Andr√°s
   Starker J√°nos
   Somfai L√°szl√≥
   Meszl√©nyi L√°szl√≥
   Kocsis Zolt√°n
   Kerek Ferenc
   Velenczei Tam√°s(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

De Gaulle eln√∂k is R√©v L√≠via tisztelŇĎje volt

 


2004-10-16 
Katartikus √©lm√©ny volt R√©v L√≠via j√≥t√©konys√°gi koncertje az egyetem aul√°j√°ban. A P√°rizsban √©lŇĎ 87 esztendŇĎs zongoramŇĪv√©sz √ļgy j√°tszott Mozartot, Chopint √©s Debussyt, ahogyan lemezrŇĎl is csak kevesektŇĎl hallani. Egykor a legend√°s Arthur Rubinstein is elragadtat√°ssal √≠rta r√≥la: "√ćme egy zongorista, aki igazi tehets√©ggel rendelkezik, √©s mindazzal, ami ezzel j√°r: ritmika, st√≠lus, hangsz√≠n, √©rzelmek √©s t√∂k√©letes technika." A l√©lekben √∂r√∂kifj√ļ R√©v L√≠vi√°t arra k√©rt√ľk: mes√©ljen szegedi eml√©keirŇĎl, kalandos √©let√©rŇĎl √©s p√°ly√°j√°r√≥l.

 

 

 

A h√°bor√ļ √©s az ostrom megviselt benn√ľnket, Pesten sokan √©hen haltak 1945 elej√©n, mert se √©lelem, se v√≠z, se fŇĪt√©s nem volt. M√°rciusban romeltakar√≠t√°sra kellett jelentkeznem, de amikor kider√ľlt: m√°r megvan a l√©tsz√°m, √ļgy d√∂nt√∂ttem, elutazom szegedi bar√°taimhoz. Siker√ľlt feljutnom a Nyugatib√≥l reggel indul√≥ zs√ļfolt vonatra, de este 8-ig csak Szolnokig jutottunk, ahonnan m√°snap gyalog kellett tov√°bbindulnom. Szegeden felvettek konzervat√≥riumi tan√°rnak, de nem voltak n√∂vend√©kek, ez√©rt m√©g az egyik ismerŇĎs fiatalasszony is beiratkozott a kedvem√©rt. A bar√°taim kiutaltattak nekem egy csod√°latos, vadonat√ļj Steinway zongor√°t, amit m√©g a n√©met katonatisztek hozattak maguknak Hamburgb√≥l Szegedre. N√©h√°ny h√≥nap alatt felerŇĎs√∂dtem, √©s amikor meghallottam, hogy kedves bar√°taim, a csellista Starker J√°nos √©s a zongorista SebŇĎk Gyuri m√°r Rom√°ni√°ban koncerteznek, pap√≠rok n√©lk√ľl √©n is ut√°nuk mentem. Egy olyan rom√°n katonai vonatban csemp√©sztek √°t a hat√°ron, ami a fel nem haszn√°lt bomb√°kat sz√°ll√≠totta haza. ElŇĎsz√∂r Aradon √©s Temesv√°ron, majd Kolozsv√°ron adtam koncerteket, ott kaptam felk√©r√©st egy bukaresti zenekari hangversenyre. Bukarestben minden h√©ten adtam koncertet - ott tapasztaltam meg elŇĎsz√∂r, milyen n√©pszerŇĪnek lenni. Az egyik fell√©p√©s ut√°n megkeresett egy zene√©rtŇĎ amerikai. Azt mondta: New Yorkban van a helyem, ott biztosan karriert csin√°ln√©k. A saj√°t haz√°mba sem tudtam visszajutni, Amerika olyan el√©rhetetlennek tŇĪnt, mintha most azt mondan√°k: holnap reggel 7-re legyek a Holdon. 1946 augusztus√°ban belevarrtam a nagykab√°tomba az √∂sszes doll√°rt, amit a koncertjeimmel kerestem, √©s egy embercsemp√©sz seg√≠ts√©g√©vel, aki √©veket √ľlt b√©rgyilkoss√°g√©rt, √°tsz√∂ktem a hat√°ron.

 

Budapesten h√≥napokig hi√°ba √°lltam sorba √ļtlev√©l√©rt. Egyik nap tal√°lkoztam SebŇĎk Gyurival, aki m√°r messzirŇĎl egy pap√≠rt lobogtatott. Megyek P√°rizsba! - √ļjs√°golta boldogan. Elmondta, hogy feliratkozott egy nemzetk√∂zi zenei versenyre, √ļgy siker√ľlt v√≠zumot kapnia. √Čn is r√∂gt√∂n jelentkeztem. Azt terveztem, ha kijutok, meg sem √°llok Amerik√°ig. Amikor 1946 november√©ben lesz√°lltam a vonatr√≥l a p√°rizsi p√°lyaudvaron, r√∂gt√∂n eld√∂nt√∂ttem: maradok. Sohasem b√°ntam meg! A versenyre rossz passzban √©rkeztem, ki is estem, viszont az √∂t√∂dik helyez√©st megszerzŇĎ egyetlen francia d√≠jazott annyira megkedvelt, hogy amikor bemutatkoz√≥ koncertekre h√≠vt√°k, engem is mag√°val vitt. Ennek a gesztusnak sokat k√∂sz√∂nhettem, mert sorra kaptam a megh√≠v√°sokat. N√©h√°ny h√≥nap eltelt√©vel m√°r a p√°rizsi elit hordozott a tenyer√©n. √Ėsszebar√°tkoztam a legnevesebb filmrendezŇĎkkel, sz√≠n√©szekkel, karmesterekkel, szen√°torokkal. Egyszer Chopin elsŇĎ ballad√°j√°t j√°tszottam, amikor meg√°llt egy f√©rfi a zongora t√ļls√≥ v√©g√©n. √ögy √©reztem, ŇĎ az, akire mindig v√°rtam. Ňź lett a f√©rjem. Diplomatak√©nt dolgozott, v√©gigcsin√°lta De Gaulle-lal a b√©ket√°rgyal√°sokat, k√©sŇĎbb a francia k√ľl√ľgyminiszt√©rium fŇĎtitk√°ra volt. De Gaulle - aki olyan magas volt, hogy n√©gyr√©t kellett hajtania mag√°t, hogy kezet cs√≥kolhasson - engem is megkedvelt.

Az angol impressz√°ri√≥m 1948 m√°rcius√°ban rendezett sz√°momra egy bemutatkoz√≥ koncertet a londoni Wigmore Hallban, ahol akkora sikerem volt, hogy h√©t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ zenekart√≥l kaptam koncertmegh√≠v√°st. A k√∂vetkezŇĎ √©vekben m√°r olyan sokat j√°tszottam Angli√°ban, hogy a munka√ľgyi miniszter √©vi 24 koncertben korl√°tozta a fell√©p√©seim sz√°m√°t. Magyarorsz√°gr√≥l a legt√∂bb emigr√°ns muzsikus P√°rizson ment kereszt√ľl, tŇĎl√ľk tanultam meg t√∂lt√∂tt paprik√°t √©s paprik√°s csirk√©t fŇĎzni. Csak ezt a k√©t √©telt tudom elk√©sz√≠teni. Ezeket is csak az√©rt, mert nagyon megszerette a f√©rjem, aki harminc √©ven √°t a legnagyobb francia gasztron√≥miai klub eln√∂ke volt.

T√∂bb mint harminc hanglemezt k√©sz√≠tettem, felvettem t√∂bbek k√∂z√∂tt Debussy √©s Chopin √∂sszes zongoradarabj√°t. K√©t √©vvel ezelŇĎtt angol zenekritikusok minden l√©tezŇĎ nocturne-felv√©telt meghallgattak - an√©lk√ľl, hogy tudt√°k volna, ki j√°tszik. RubinsteintŇĎl Horowitzig a nagy Chopin-j√°t√©kosok felv√©telei elŇĎtt az √©n lemezemet v√°lasztott√°k a legjobbnak. Rengeteg mesterkurzust tartottam Eur√≥p√°t√≥l Amerik√°n √°t Jap√°nig, de sehol sem tal√°lkoztam annyi tehets√©ggel, mint Magyarorsz√°gon. Egy zongorist√°n√°l az alapelvek a legfontosabbak - sokszor elfelejtik megtan√≠tani: van s√ļlyos √©s s√ļlytalan taktusr√©sz. Nek√ľnk k√∂nnyŇĪ meg√©rteni ezt, mert a magyar nyelvben minden sz√≥nak az elsŇĎ sz√≥tagja a hangs√ļlyos. Az interpret√°ci√≥ nagy r√©sze megold√≥dik, ha j√≥k a hangs√ļlyok. Egyszer megk√©rdezt√©k Karajant, aki akkoriban fedezte fel Anne-Sophie Muttert, honnan tudja, ki az igazi tehets√©g. Karajan azt felelte: m√°r abb√≥l l√°tja, ahogyan az illetŇĎ a hangszer√©hez ny√ļl. √Čn is √≠gy vagyok ezzel: eg√©szen kicsi gyerekekn√©l is m√°r abb√≥l meg tudom √≠t√©lni, tehets√©gesek-e, hogy hogyan √ľlnek a zongor√°hoz.

HirdetésAjánló

Zal√°n Tibor
Kulka J√°nos
Velenczei Tam√°s
Juronics Tam√°s
László Zsolt
Heller √Āgnes
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu