Ön a(z) 2315125. látogatónk,  és 908. a mai napon
   Rovataink: In memoriam... >> Janikovszky Éva >>
  Kezdőlap   
  Kereső   
  KAPCSOLAT   
   Képzőművészet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   Színház
   Opera
   Tánc
   Jó helyek...
   In memoriam...
   A kötetről
   Építészet
   Kritikák
   Agárdy Gábor
   Janikovszky Éva
   Kaszás Attila


(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

In memoriam Janikovszky Éva

(1926-2003)

Janikovszky Éva régóta és hősiesen küzdött a gyilkos kórral, az utolsó hónapokat szinte a kórházban töltötte. Tavaly tavasszal, több hónapos egyeztetés után fogadott otthonában, hogy interjút adjon a Délmagyarországnak, amelynek egykor maga is olvasója volt. Szabadkozott, hogy nagyon fáradt, de amikor kikapcsoltam a magnót, még órákig beszélgettünk. Minden érdekelte, ami szülővárosával, Szegeddel kapcsolatos.

Elmesélte, hogy szülei válása után ötéves korától a reneszánsz polihisztor, Donászy Kálmán nevelte, aki gyönyörűen zongorázott, csodálatos tenor hangja volt, és tisztes polgári foglalkozása, a Paprikanemesítő Intézet igazgatása mellett a szegedi filharmónia titkári teendőit is ellátta, és a Délmagyarországban jelentek meg zene- és színikritikái. Legjobb barátja az évtizedekkel később, a háború utáni Németországban világhírűvé lett karmester, Fricsay Ferenc volt, ezért a kis Évát már egészen pici korától magával vitte a zenekari próbákra, esti meseként pedig Tóth Árpád, Babits és Kosztolányi verseit mondta az ágyánál.

Janikovszky Éva azt is sokszor elmesélte, hogy nagyszüleinek könyv- és papírkereskedése volt a Kárász utca és a Klauzál tér sarkán. Amikor megtanult olvasni, nagymamája azt mondta neki: ha megígéri, hogy ugyanolyan tisztán adja vissza a könyveket, mintha ki sem nyitotta volna, akkor kölcsönkönyvtárként használhatja az üzletet. Móra is hozzájuk járt vásárolni, és gyakran megsimogatta a kislány fejét. A nagymama nem sejthette, mekkora bölcsességet jósolt, amikor felhívta unokája figyelmét a nevezetes vásárlóra: „Évikém jól jegyezd meg: ez a bácsi Móra Ferenc, egy napon még büszke leszel arra, hogy ismerted!” Janikovszky Éva évtizedekig a Móra Kiadónál dolgozott, nem hivalkodva, de tényleg büszke volt erre a gyerekkori szegedi emlékekre – akkor is, amikor magyar gyermekirodalom jeleseként elsők között kapta meg a Móra-díjat. Szegeddel kapcsolatban nem csak szép emlékei maradtak: sokkolta, amikor a vészkorszakban a szegedi Magyar Királyi Állami Árpád-házi Szent Erzsébet Leánygimnázium szeretett tanári karában is akadtak lelkes hívei az ordas eszméknek.

A szegedi és a budapesti egyetemi évek után 1950-től a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban dolgozott, 1954-től a Móra Könyvkiadó lektora, 1964-től 1987-ig főszerkesztője volt. 1978-tól 1995-ig a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyar bizottságának elnöki tisztét töltötte be. Többek között József Attila-, Budapest- és SZOT-díjat kapott, elnyerte a Deutscher Jugendbuchpreis-t, Lengyelországban pedig a gyermekolvasók javaslata alapján a Mosolyrend Lovagjává választották. Könyveit, a Velem mindig történik valami, a Már óvodás vagyok, a Kire ütött ez a gyerek? és a többit a szülők legalább annyira szerették, mint a gyerekek.

1997-ben jelent meg a Felnőtteknek írtam című kötete, amellyel sikerült kitörnie a gyermekíró-skatulyából. Az utóbbi években közreadott könyvei, a Mosolyogni tessék!, az Ájlávjú, a De szép ez az élet! is a sikerlisták élére kerültek. Mégis, ha megkérdezték, mire a legbüszkébb, két unokáját, Dórit és Verust említette. Meg azt, hogy a gyűlölködés, az indulat, az agresszió ellen indított egyszemélyes mosolykampánya eredményesnek látszik. Generációk nőttek fel finom humorú írásain, köteteit harmincöt nyelvre fordították le.

Márciusban néhány órára hazaengedték a kórházból, hogy otthonában Görgey Gábor kulturális miniszter átadhassa neki a szégyenletesen későn érkezett Kossuth-díjat.

Bölcs derűje sokunknak hiányozni fog. Tisztelői, barátai 2003. július 30-án a Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára.

Hollósi Zsolt (Tiszatáj)

HirdetésAjánló

Lőrincz Katalin
Csákvári Krisztián
 Sztathatosz Sebestyén

Zalán Tibor
Kulka János
Velenczei Tamás
Juronics Tamás
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bernáth Árpád
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
Szecsődi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton Éva
Schiff András
Nádas Péter
Fried István
Frank József
Lengyel András
Somfai László
Temesi Mária
Fritz Mihály
Sejben Lajos
Szonda Éva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu