√Ėn a(z) 894414. l√°togat√≥nk,  √©s 100. a mai napon
   Rovataink: Kritik√°k >> Figaro h√°zass√°ga (Szab√≥ M. 2018) >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Istv√°n, a kir√°ly (Alf√∂ldi, 2013)
   Ernani (ToronykŇĎy, 2018)
   HegedŇĪs a h√°ztetŇĎn (Alf√∂ldi, 2018)
   Rigoletto (Harangoz√≥, 2018)
   H√°ry J√°nos (B√©res, 2014)
   Figaro h√°zass√°ga (Szab√≥ M. 2018)
   A var√°zsfuvola (Alf√∂ldi, 2015)(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram
Figaro házassága a Co-Opera projektben a Szegedi Nemzeti Színházban

Egy bolond nap

A szegedi t√°rsulat A sevillai borb√©ly ut√°n most a t√∂rt√©net folytat√°s√°t, a Beaumarchais-tril√≥gia m√°sik sikerdarabj√°t, Mozart Figaro h√°zass√°g√°t mutatta be a h√©tv√©g√©n P√°l Tam√°s vez√©nylet√©vel, Szab√≥ M√°t√© rendez√©s√©ben a Co-Opera projektben a nagysz√≠nh√°zban. A k√∂z√∂ns√©g vevŇĎ volt a produkci√≥ra.

D√ČLMAGYARORSZ√ĀG / Szeged -  Holl√≥si Zsolt
2018. november 6.


Rálik Szilvia (Grófné), Kendi Lajos (Almaviva) és Rácz Rita (Susanna).
Nem csak a tekintetek, a kezek is besz√©desek.  Fot√≥: Karnok Csaba

A G√∂rd√ľlŇĎ Opera rendhagy√≥ vend√©gj√°t√©k√°val egy√ľtt Szab√≥ M√°t√© rendez√©se m√°r az √∂t√∂dik Figaro h√°zass√°ga-produkci√≥ Szegeden a rendszerv√°lt√°s √≥ta. Galg√≥czy Judit Figar√≥ja az 1990-es √©vek elej√©n olyan j√≥l siker√ľlt, hogy sz√≠nh√°zi tal√°lkoz√≥t tudott vele nyerni az operat√°rsulat. Ha m√©g azt is megeml√≠tj√ľk, hogy P√°l Tam√°s √©pp ezzel a darabbal ind√≠totta 43 √©vvel ezelŇĎtt, 1975-ben szegedi korszak√°t, nem neh√©z bel√°tni: komoly hagyom√°nyai vannak az Egy bolond nap alc√≠met viselŇĎ √∂r√∂kz√∂ld Mozart-remekmŇĪnek a Tisza-partj√°n. Hagyom√°nyos rendez√©st √©s k√≠s√©rletezve √ļj√≠t√≥t is l√°thatott m√°r a publikum, k√∂nnyen elfogadta most Szab√≥ M√°t√© √©rtelmez√©s√©t is: a vagyonos bor√°sz, Almaviva gr√≥f birtok√°n napjainkban j√°tsz√≥dik a t√∂rt√©net. Khell Cs√∂rsz praktikusan modern d√≠szlete leszŇĪk√≠ti ugyan a j√°t√©kteret, de g√∂rd√ľl√©kenny√© teszi a helysz√≠nv√°ltoz√°sokat: hatalmas, forgathat√≥ deszkakont√©nerbŇĎl ny√≠lnak ki a jelenetek, barokk par√≥k√°t viselŇĎ, piros munkaruh√°s d√≠sz√≠tŇĎk seg√≠tenek a b√ļtorok mozgat√°s√°ban. Benedek Mari jelmezei is maiak, az imm√°r pazar humor√ļ Marcellin√°v√° √©rett Vajda J√ļlia √ļgy fest a kalapban √©s a k√©sei menyasszonyi ruh√°ban, mintha maga II. Erzs√©bet kir√°lynŇĎ l√©pett volna sz√≠npadra.
H√°rmas szereposzt√°sban j√°tssz√°k, √≠gy √©rdemes t√∂bbsz√∂r is megn√©zni a produkci√≥t. Kiss Andr√°s hangban √©s karakterben is j√≥ v√°laszt√°s Figaro szerep√©re, a premieren k√ľl√∂n√∂sen a n√©pszerŇĪ I. felvon√°sbeli C-d√ļr √°ri√°val aratott sikert. A telt h√°zas szombati elŇĎad√°son a Szegeden v√©gzett Pataki Bence alak√≠totta a komornyikot. A fiatal baritonist√°ra felk√©sz√ľlts√©g√©nek, sz√≠npadi megjelen√©s√©nek, hangi adotts√°gainak √©s muzikalit√°s√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen komolyabb nemzetk√∂zi karrier is v√°rhat, ide√°lis Mozart-√©nekes, oldott j√°t√©kkal keltette √©letre Figar√≥t √©s az √°ri√°kkal is meggyŇĎzte a k√∂z√∂ns√©get. K√©t teljesen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ karakterŇĪ Susann√°t l√°ttam, a premieren a sz√©pen √©neklŇĎ Hor√°k Ren√°ta impon√°l√≥an magabiztos √©s kidolgozott j√°t√©kkal okos kis viper√°nak √°br√°zolta a komorn√°t, olyannak, aki r√∂gt√∂n √°tl√°t a szit√°n, √©s √ľgyesen k√©zben tartja a sz√°lakat. M√°snap a minden szempontb√≥l perfekt alak√≠t√°st ny√ļjt√≥ R√°cz Rita a figura hagyom√°nyosabb √©rtelmez√©s√©t adta, cserfes, b√°jos, elbŇĪv√∂lŇĎ Susann√°j√°√©rt nem v√©letlen√ľl bolondul mindenki, r√°ad√°sul po√©tikus, katartikus r√≥zsa√°ri√°t √©nekelt. J√≥ v√©gre √ļjra Szegeden l√°tni-hallani.
Somogyv√°ri T√≠mea Zita hangj√°hoz m√©lt√≥ fŇĎszerepben mutathatta meg, hogy v√©rbeli Mozart-szopr√°n: a Gr√≥fn√© kavatin√°ja √©s III. felvon√°sbeli √°ri√°ja ut√°n is meg√©rdemelten nagy tapsot kapott. Szombaton R√°lik Szilvia √©nekelte a Gr√≥fn√©t, akinek ugyan nem ez az igazi szerepk√∂re, de dr√°mai kifejezŇĎereje, sz√≠npadi rutinja k√∂nnyed√©n √°tlend√≠tette a vok√°lis kih√≠v√°sokon. Az m√°r a rendez√©s √©rthetetlen sutas√°ga, hogy √©pp az operairodalom egyik legszebb szopr√°n √°ri√°ja (‚ÄěGyorsan hervad a n√°sz vir√°ga‚ÄĚ) k√∂zben kell Gr√≥fn√©k√©nt selyemhuzatot h√ļzogatnia a sz√©kekre, mik√∂zben arra ott lenne a rengeteg alkalmazott. B√°r Sz√©lp√°l Szilveszternek szerintem kicsit korai m√©g Almaviva szerepe, okosan megoldotta feladatot, a gr√≥f III. felvon√°st nyit√≥ k√©nyes √°ri√°j√°t is meggyŇĎzŇĎen √©nekelte. Kendi Lajos jellegtelen hangja, elviselhetetlen modoross√°ga miatt Almaviv√°ja ink√°bb mitugr√°sz kiskakasnak hat, mint macs√≥ sz√≠vtipr√≥nak. A k√ľl√∂nben nem t√ļl sok eredeti √∂tletet hoz√≥ rendezŇĎ a gr√≥ffal ment legmesszebbre a napjainkat id√©zŇĎ bolondoz√°sban: Almaviva szersz√°mosl√°d√°t ker√≠t, hogy felt√∂rje feles√©ge ajtaj√°t, majd f√ļr√≥g√©pet vesz elŇĎ √©s a haszn√°lati utas√≠t√°s√°t kezdi lapozgatni. Ha m√°r l√ļd, legyen k√∂v√©r, ezekbŇĎl a kort√°rs po√©nokb√≥l lehetett volna t√∂bb is, mert az kev√©s, hogy folyton csak borozgatnak.
Azt el lehet fogadni, hogy a hagyom√°nyokkal szemben szopr√°n is √©nekelheti a nadr√°gszerepet, de az m√°r k√≠nos, hogy az egy√©bk√©nt intelligensen, tehets√©gesen bolondoz√≥ Gy√ľdi Eszter egy premieren ilyen v√©konyka gyermekhangon nyekeregheti Cherubino sl√°ger√°ri√°it az ‚Äěoperafellegv√°r‚ÄĚ sz√≠npad√°n. Operaigazgat√≥ apuk√°j√°nak biztosan erre is van k√©zenfekvŇĎ mŇĪv√©szi magyar√°zata. M√°snap a mezzoszopr√°n K√°lnay Zs√≥fia szinte burleszkszerŇĪre vett √©s vok√°lisan sokkal meggyŇĎzŇĎbb Cherubin√≥j√°t fel√ľd√ľl√©s volt hallgatni. A n√©pes szereplŇĎg√°rd√°b√≥l Altorjay Tam√°st √©rdemes m√©g kiemelni, aki Bartol√≥k√©nt s√©rtett daccal √©nekelte a bossz√ļ√°ri√°t, tetszett Kov√°cs √Čva vicces Barbarin√°ja √©s az √©nekkar odaad√≥ j√°t√©ka is.
Az elm√ļlt √©vtizedekben sokat fejlŇĎd√∂tt a Szegedi Szimfonikus Zenekar, r√©gen elŇĎfordultak r√©zf√ļv√≥s gikszerek, bizonytalankod√°sok, ma m√°r ilyesmit szinte nem is hallani. P√°l Tam√°s √©rtŇĎ, muzik√°lis dirig√°l√°s√°val a darab komikus hat√°s√ļ, k√∂nnyed dallamai √©pp√ļgy karakteresen, st√≠lusosan sz√≥laltak meg, mint a dr√°mai cs√ļcspontok.
HirdetésAjánló


Zal√°n Tibor
Kulka J√°nos
Velenczei Tam√°s
Juronics Tam√°s
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
Szonda √Čva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu