√Ėn a(z) 868256. l√°togat√≥nk,  √©s 141. a mai napon
   Rovataink: Kritik√°k >> Rigoletto (Harangoz√≥, 2018) >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Istv√°n, a kir√°ly (Alf√∂ldi, 2013)
   Ernani (ToronykŇĎy, 2018)
   HegedŇĪs a h√°ztetŇĎn (Alf√∂ldi, 2018)
   Rigoletto (Harangoz√≥, 2018)
   H√°ry J√°nos (B√©res, 2014)
   Figaro h√°zass√°ga (Szab√≥ M. 2018)
   A var√°zsfuvola (Alf√∂ldi, 2015)(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram
Harangoz√≥ Gyula √°ll√≠totta sz√≠npadra Verdi n√©pszerŇĪ oper√°j√°t a D√≥m t√©ren


Rigoletto, az udvari bicepszbajnok


B√°r a Rigoletto alkot√≥- √©s szereplŇĎg√°rd√°ja nagy tapsot kapott a k√∂z√∂ns√©gtŇĎl a p√©nteki premieren, rem√©lhetŇĎleg nem ez az operaj√°tsz√°s √ļj ir√°nya a Szegedi Szabadt√©ri J√°t√©kokon.

D√ČLMAGYARORSZ√ĀG / Szeged -  Holl√≥si Zsolt
2018.  j√ļlius 2.K√©tharmados h√°z elŇĎtt tartott√°k a Rigoletto premierj√©t p√©nteken a szabadt√©rin. A sok √ľres sz√©ken nem csod√°lkoztam: a Verdi-oper√°t p√°r h√©t m√ļlva a Margitszigeti Szabadt√©ri Sz√≠npadon is j√°tssz√°k, √©s a fŇĎszerepekre ott k√ľlf√∂ldi szt√°rvend√©geket h√≠vtak ‚Äď az a produkci√≥ vonz√≥bbnak, versenyk√©pesebbnek tŇĪnik a szer√©nyebb √©nekes g√°rd√°val, m√©gis dr√°g√°bb jegyekkel k√≠n√°lt szegedin√©l.
A D√≥m t√©ren biztosan azt kell megfizetni, hogy Harangoz√≥ Gyula rendez√©se eg√©szen √ļj megvil√°g√≠t√°sba helyezte a n√©pszerŇĪ oper√°t. Rigoletto itt nem egy agg√≥d√≥, idŇĎs√∂dŇĎ apa, hanem egy erŇĎtŇĎl duzzad√≥ fiatalember, az udvari bicepszbajnok, aki elŇĎbb rockszt√°rk√©nt sz√∂kd√©csel a mikrofonnal, majd cirkuszi artistak√©nt f√ľggeszkedik a k√∂t√©len, √©s ink√°bb Gilda szerelme lehetne, mint az apja. M√°s ‚Äě√ļj√≠t√°sok‚ÄĚ is akadnak: itt a b√©rgyilkos nem lesz√ļrja a hŇĎsnŇĎt, hanem egy karddal √°tv√°gja a tork√°t ‚Äď √≠gy nevets√©ges a z√°r√≥ jelenet, amikor a zs√°kb√≥l elŇĎker√ľlve Gilda √©nekelve b√ļcs√ļzik az apj√°t√≥l. R√°ad√°sul ezek ut√°n egy j√°rg√°nyon begurul a sz√≠npadra a m√°svil√°gr√≥l Monterone √©s csapata, hogy mag√°val vigye a halott l√°nyt...
Tihanyi Ildik√≥ absztrakt d√≠szlete, a boh√≥csapk√°t mint√°z√≥, forg√≥sz√≠npadra √©p√≠tett hatalmas f√©mszerkezet mŇĪk√∂dŇĎk√©pes √∂tlet: az egyes jelenetek k√∂z√∂tt k√∂nnyŇĪ √©s gyors v√°lt√°sokat tesz lehetŇĎv√©. A N√°ray Tam√°ssal k√∂z√∂sen tervezett jelmezeivel csak az a baj, hogy a divatbemutat√≥v√° alak√≠tott b√°li jelenetben felvonultatott, apr√≥l√©kosan kidolgozott ruhak√∂ltem√©nyek kock√°it √©s m√°s d√≠sz√≠t√©seit legfeljebb a n√©zŇĎt√©r elsŇĎ n√©h√°ny sor√°ban √ľlŇĎk √©rt√©kelhetik, t√°volabbr√≥l √©rz√©kelhetetlenek.A produkci√≥ legnagyobb erŇĎss√©ge k√©ts√©gtelen√ľl a P√°l Tam√°s perfekt vez√©nylet√©vel b√°mulatos k√∂nnyeds√©ggel, remek st√≠lusismerettel √©s elbŇĪv√∂lŇĎ muzikalit√°ssal j√°tsz√≥ Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a gondosan felk√©sz√≠tett f√©rfi √©nekkar. Ez√©rt is √©rthetetlen: ha adott a minŇĎs√©gi zenei alap, mi√©rt nem √°ll√≠tottak ki a fesztiv√°l trad√≠ci√≥ihoz m√©lt√≥ szereposzt√°st. Igaz√°b√≥l csak a Mantovai herceg sz√≥lam√°t ez√ļttal is impon√°l√≥ hŇĎfokon, brav√ļros megold√°sokkal megsz√≥laltat√≥ L√°szl√≥ Boldizs√°r √©s a Sparafucilek√©nt bemutatkoz√≥ Kiss Andr√°s √©nekesi teljes√≠tm√©ny√©t √©reztem kifog√°stalannak. Miattuk √©rdemes az oper√°t magyarul j√°tszani ‚Äď a t√∂bbi fŇĎszereplŇĎ sz√∂vegmond√°sa szinte √©rthetetlen, √≠gy nyugodtan maradhattak volna az eredeti verzi√≥n√°l. Akkor az a n√©met n√©zŇĎ sem m√©ltatlankodott volna, aki a sz√ľnetben ott is hagyta t√°rsas√°g√°val az elŇĎad√°st. A Gild√°t lassan negyedsz√°zada sikerrel alak√≠t√≥ √©s a sz√≠npadon ma is ill√ļzi√≥keltŇĎ Keszei Bori sz√©pen √©nekelte a nevezetes kolorat√ļr √°ri√°t, de a duettekben, egy√ľttesekben n√©hol hamar elfogyott a levegŇĎje √©s hi√°nyzott hangj√°b√≥l a sz√ľks√©ges dr√°mai erŇĎ, intenzit√°s. A c√≠mszerepet meglehetŇĎsen modorosan megform√°l√≥ Ludovik Kendi sem a Szolgalelkek-√°ri√°ban, sem a bossz√ļkettŇĎsben nem volt igaz√°n meggyŇĎzŇĎ. Ezen a sz√≠npadon nem el√©g Rigoletto sz√≥lam√°t viszonylag korrekt√ľl le√©nekelni √©s a rendezŇĎ √°ltal kiagyalt koreogr√°fi√°t hib√°tlanul lemozogni, egy igazi mŇĪv√©sz nem maradhat ad√≥s a figura m√©lys√©g√©vel, a l√°ny√°√©rt mindenre k√©pes, ŇĎrj√∂ngŇĎ, bossz√ļ√©rt ki√°lt√≥, ugyanakkor k√©ts√©gbeesett apa hiteles, megrend√≠tŇĎ sz√≠n√©szi-zenei megform√°l√°s√°val sem.
MeglepŇĎ, hogy Maddalena szerep√©t arra az √Ād√°m Zsuzsann√°ra b√≠zt√°k, aki a tavaszi nagysz√≠nh√°zi Ernani-premieren Elvirak√©nt remekelt. A rendezŇĎ kurtiz√°nra vette a karaktert, a tehets√©ges fiatal szopr√°n j√≥l megoldotta az alt szerepet, de nagy k√°r lenne, ha hangfajt v√°ltana. Kov√°ts Kolos Monteronek√©nt ma is v√°llalhat√≥, az operabar√°tok sz√≠v√©nek kedves m√°sik legend√°nak, a Giovann√°t √©letre keltŇĎ Kalm√°r Magd√°nak viszont nem lenne m√°r szabad kis szerepekben sem √©nekl√©ssel pr√≥b√°lkoznia √©s ezzel lerombolnia az akt√≠v √©vtizedei alatt fel√©p√≠tett nimbusz√°t. A tov√°bbi szereplŇĎk k√∂z√ľl tal√°n csak a Marull√≥t √©neklŇĎ Sz√©lp√°l Szilvesztert √©rdemes m√©g kiemelni.
A szegedi szabadt√©rit az alap√≠t√≥k egykor Salzburg, Verona hazai megfelelŇĎj√©nek sz√°nt√°k, az oper√°k fŇĎszerepeire nem v√©letlen√ľl h√≠vtak m√©g a legs√∂t√©tebb Kom√≥csin-√©r√°ban is nemzetk√∂zi szt√°rokat. Azt √©rtem, hogy a Veronai Ar√©n√°ban Rigolett√≥k√©nt l√°tott Leo Nuccihoz m√©rhetŇĎ legend√°kat nem hallhatunk ma Szegeden, de az elfogadhatatlan, hogy a fesztiv√°l nyit√≥ elŇĎad√°s√°nak sz√≠nvonala alacsonyabb legyen a nagysz√≠nh√°zban l√°that√≥ operaprodukci√≥k√©n√°l.Fotók: Frank Yvette

Botrányos hangosítás
Nemcsak a 87 √©ves szabadt√©ri j√°t√©koknak, hanem eg√©sz Szegednek is √©g√©s, ha a fesztiv√°l √©vadnyit√≥ √ľnnepi k√∂sz√∂ntŇĎj√©t ‚Äď melyben √©pp a vil√°gsz√≠nvonalr√≥l besz√©l a v√°ros egyik vezetŇĎje ‚Äď egy falunapon sem elfogadhat√≥ minŇĎs√©gŇĪ hangos√≠t√°s miatt nem hallhatja a premier illusztris k√∂z√∂ns√©ge.
HirdetésAjánló


Zal√°n Tibor
Kulka J√°nos
Velenczei Tam√°s
Juronics Tam√°s
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
Szonda √Čva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu