√Ėn a(z) 894411. l√°togat√≥nk,  √©s 97. a mai napon
   Rovataink: Kritik√°k >> H√°ry J√°nos (B√©res, 2014) >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Istv√°n, a kir√°ly (Alf√∂ldi, 2013)
   Ernani (ToronykŇĎy, 2018)
   HegedŇĪs a h√°ztetŇĎn (Alf√∂ldi, 2018)
   Rigoletto (Harangoz√≥, 2018)
   H√°ry J√°nos (B√©res, 2014)
   Figaro h√°zass√°ga (Szab√≥ M. 2018)
   A var√°zsfuvola (Alf√∂ldi, 2015)(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram
Sztárparádéval sikert aratott az átírt Háry János a szabadtérin

A nagyotmond√°s k√°rtyav√°ra


Újraértelmezte Kodály Háry Jánosát Béres Attila; abszurdba hajló produkciója nagy sikert aratott a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán. Gérard Depardieu felléptetése zseniális marketingötletnek bizonyult: mindkét estére telt házat hozott.

D√ČLMAGYARORSZ√ĀG / Szeged -  Holl√≥si Zsolt
2014. augusztus 4.

B√©res Attila felismerte: 2014-ben nem √©rdemes olyan naiv, nemzeti romantikus p√°tosszal elj√°tszani Kod√°ly dalj√°t√©k√°t, mint a m√ļlt sz√°zadban. Az Erd√©lybŇĎl indult rendezŇĎ ‚Äď h√≠rek szerint a jog√∂r√∂k√∂s Kod√°ly Zolt√°nn√© enged√©ly√©vel ‚Äď nem riadt vissza a darab radik√°lis √°t√≠r√°s√°t√≥l sem, √©s ezzel a mŇĪfajt is meg√ļj√≠totta a D√≥m t√©ren. A szabadt√©ri ebben a szezonban is fel tudott √≠gy mutatni egy olyan saj√°t produkci√≥t, ami m√©lt√≥ a fesztiv√°l hagyom√°nyaihoz.

A nagyabonyi cs√°rda helyett a pesti metr√≥ egyik √°llom√°s√°n indul a j√°t√©k, a nyit√°ny alatt sz√ľrke ballonkab√°tos figur√°k t√°ncolnak, majd egy lepusztult metr√≥kocsival meg√©rkezik h√°rom takar√≠t√≥munk√°s. Mik√∂zben a savany√ļ akci√≥s bort k√≥stolgatj√°k, a nagy mes√©lŇĎt v√°rj√°k, aki az utols√≥ ut√°ni j√°rattal √©rkezik. J√≥ d√∂nt√©s volt a keretj√°t√©kban Kir√°ly Levent√©re b√≠zni az √Ėreg H√°ry szerep√©t, mert olyan hiteles hangon adom√°zik, hogy azzal r√∂gt√∂n megteremi azt a k√ľl√∂nleges atmoszf√©r√°t, melybe j√≥l illeszthetŇĎ a megelevenedŇĎ mese. A metr√≥alulj√°r√≥ sz√©tny√≠lik, m√∂g√∂tte felt√°rul Cziegler Bal√°zs d√≠szlet√©nek nagy lelem√©nye, a magyar k√°rtya lapjaib√≥l √©p√≠tett k√°rtyav√°r-monstrum; h√°tt√©r√©ben a makkos T√©l √©s a piros sz√≠ves Tavasz k√©t lapja felnagy√≠tva l√°tszik. Burkusorsz√°g √©s Gal√≠cia hat√°r√°n k√°rtyalapokb√≥l √©p√ľlt a k√©t ŇĎrb√≥d√© √©s a hat√°r√°llom√°s, √≥ri√°si cigaretta a soromp√≥ ‚Äď ez r√∂gt√∂n jelzi: √©rdemes nyitott szemmel figyelni, teli az elŇĎad√°s aktu√°lis fricsk√°kkal. Amikor Ferenc cs√°sz√°r azt k√©ri a kis hercegektŇĎl, mutass√°k meg, mit tanultak az iskol√°ban, elŇĎsz√∂r egym√°snak esnek, majd fociznak ‚Äď harmadik nekifut√°sra j√∂n csak az ‚Äě√Āb√©c√©d√©, rajtam kezd√©...‚ÄĚ B√©res Attila √°tt√©telesen arr√≥l is besz√©l: honnan j√∂v√ľnk, hov√° megy√ľnk, milyenek vagyunk, mi magyarok.

Homonnay Zsolt d√©lceg, eleg√°nsan macs√≥ H√°ry J√°nos, rokonszenves, egyszerre romantikus √©s vicces hŇĎst tud form√°lni. Ha tenoristak√©nt nem is √ļgy √©nekel, mint a legend√°s bariton Melis Gy√∂rgy, nagy igyekezettel kihozza mag√°b√≥l a maximumot. Bord√°s Barbara olyan sz√©pen √©nekelte √Ėrzse szerep√©t, hogy elhihetj√ľk neki: ak√°r az operasz√≠npadon is lehet j√∂vŇĎje. Az extravag√°ns, pazar jelmezeket meg√°lmod√≥ Tihanyi Ildi √Ėrzs√©nek csupa piros r√≥zs√°val bor√≠tott abroncsos szokny√°t tervezett, amely a v√©g√©re feh√©rbŇĎl feket√©re v√°lt, a ‚ÄěSzeg√©ny vagyok, szeg√©nynek sz√ľlettem...‚ÄĚ dallam√°ra pedig k√∂rben lehullanak r√≥la a r√≥zs√°k. H√°ry √©s √Ėrzse √©teri finoms√°g√ļ kettŇĎs√©t ‚Äď ‚ÄěTisz√°n innen, Dun√°n t√ļl...‚ÄĚ ‚Äď f√°klyaf√©nyes, hat√°sos tabl√≥k√©pben z√°rja a rendezŇĎ.

A legnagyobb tapsot meg√©rdemelten a zseni√°lis kom√©di√°s, Bodrogi Gyula aratta, aki elŇĎbb burkus silbakk√©nt, majd √∂reg, s√ľket, t√∂p√∂r√∂d√∂tt Ferenc cs√°sz√°rk√©nt szipork√°zott. G√©rard Depardieu felk√©r√©se Nap√≥leon szerep√©re j√≥ marketing√∂tletnek bizonyult: k√©t telt h√°zat √©s orsz√°gos pal√°vert lehetett vele csin√°lni. Aki nem a n√©zŇĎt√©r elsŇĎ harmad√°ban √ľlt, √©s l√°tcs√∂vet sem vitt mag√°val, nemigen √©lvezhette a francia filmszt√°r par√°d√©s mimik√°j√°t ‚Äď tal√°n a t√©v√©felv√©tel majd k√∂zelebb hozza. Depardieu nem vitte t√ļlz√°sba a sz√∂vegtanul√°st, bele is izzadt, tr√ľkk√∂kre volt sz√ľks√©ge, sok ny√∂g√©ssel, morg√°ssal, hat√°ssz√ľnettel kellett oper√°lnia. N√©h√°ny roppant kifejezŇĎ gesztussal m√©gis csat√°t nyert, s√ļlyt tudott adni a felpump√°lt szerepnek.G√°lv√∂lgyi J√°nos Ebelasztin b√°r√≥k√©nt szorgalmasan sz√≥rta a k√≠nr√≠meket, a postagalambot azzal bocs√°totta √ļtj√°ra a kalitk√°b√≥l: ‚ÄěTo be, or not to be‚ÄĚ. A mindig sikert hoz√≥ √°llatokat √ľgyesen haszn√°lt√°k, a magyar silbakot saj√°t nev√©n j√°tsz√≥ Szab√≥ GyŇĎzŇĎ ‚Äěa kutya sem j√°r erre‚ÄĚ mond√°s√°ra beszaladt egy kutyus a sz√≠npadra. Lucifert, a megzabol√°zhatatlan, rettenetes parip√°t v√©g√ľl pukedlizŇĎ, h√≥feh√©r p√≥nik√©nt vezette be H√°ry.

Kalocsai Zsuzsa m√°sodvir√°gz√°s√°t √©lŇĎ Cs√°sz√°rn√©k√©nt arany sodr√≥f√°val is nyomat√©kos√≠totta, ki az √ļr az udvarban. Bucsi Annam√°ria sud√°r M√°ria Lujz√°ja olyan l√©legzetel√°ll√≠t√≥an k√≠v√°natos, mint a legszexibb topmodellek. Bede Fazekas Csab√°t√≥l √©lvezet volt hallani Marci b√°csi bordal√°t. A Nap√≥leon sereg√©bŇĎl tolm√°csnak √°t√°ll√≥ sz√©kely zsoldost, aki k√©k-feh√©r-piros francia egyenruh√°ja alatt hordta a feket√©vel kivarrt feh√©r sz√©kely mell√©ny√©t, Zayzon Zsolt virtu√≥z nyelvi humorral, kacagtat√≥an alak√≠totta. ZweifejŇĪ sasfi√≥k√°k ‚Äď mondta a n√©met‚Äďmagyar kever√©knyelven besz√©lŇĎ Krucifix; Vasv√°ri Csaba piperkŇĎc k√∂r√ľlm√©nyesked√©ssel adta a gener√°list.

Juronics Tam√°s az elŇĎad√°s olykor Monty Pythont id√©zŇĎ, abszurdba hajl√≥ st√≠lus√°hoz passzol√≥, m√°r-m√°r rev√ľbe illŇĎ t√°ncokat koreograf√°lt a kibŇĎv√≠tett Szegedi Kort√°rs Balett sz√°m√°ra. K√©t sellŇĎl√°ny is felbukkant, amikor Marci b√°csi √©nekelte: "√ď mely sok hal terem az nagy Balatonba..." A husz√°rok h√°ton fekve is verbunkost t√°ncoltak, kardjuk M√°ria Lujza b√°jait l√°tva egyre magasabbra √°gaskodott, majd groteszk lass√≠tott felv√©telben mozogtak. √Ėtletes a harangj√°t√©k koreogr√°fi√°ja is a kongat√≥ kalap√°csos hal√°l-figur√°val. Sill√≥ Istv√°n temperamentumosan dirig√°lta az √©rz√©kien finom sz√≥l√≥kkal, karakteresen muzsik√°l√≥ szegedi szimfonikusokat √©s a kiv√°l√≥ fesztiv√°lk√≥rust.

H√°ry J√°nos ebben az √°tiratban a sz√°guld√≥ metr√≥t megf√©kezŇĎ Supermann√© v√°lt, a nagy H betŇĪ mintha a nev√©n k√≠v√ľl az orsz√°got is jelenten√©. B√©res Attila nemcsak az osztr√°k cs√°sz√°ri udvart √©s Nap√≥leont mutatta g√∂rbe t√ľk√∂rben, a po√©zis mellett volt az elŇĎad√°sban nagy adag nemzeti √∂nir√≥nia is. Miut√°n a keretj√°t√©kban az √Ėreg H√°ry elmes√©li a t√∂rt√©net v√©g√©t, az eltŇĪnŇĎ √©gi k√°rtyav√°rban a fiatal √Ėrzse v√°rja. A metr√≥√°llom√°s t√°ncol√≥ figur√°i f√∂lr√∂p√≠tenek t√∂bb pakli k√°rty√°t. √Črtse mindenki √ļgy, ahogy neki tetszik. A megsz√©p√≠tŇĎ nagyotmond√°sra, √∂ncsal√°sra √©p√ľlŇĎ, elringat√≥ t√ľnd√©rmes√©k egyszer v√©get √©rnek, a k√°rtyav√°rak √∂sszeomlanak.Homonnay Zsolt Háry János szerepében.
HirdetésAjánló


Zal√°n Tibor
Kulka J√°nos
Velenczei Tam√°s
Juronics Tam√°s
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
Szonda √Čva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu