Ön a(z) 674664. látogatónk,  és 120. a mai napon
   Rovataink: Képzőművészet >> Kortárs Szeged a REÖK-ben >>
  Kereső   
  Kezdőlap   
  Abdelali    
   Képzőművészet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   Színház
   Opera
   Tánc
   Jó helyek...
   In memoriam...
   A kötetről
   Építészet
   Kass János
   Pataki Ferenc
   Novák András
   Zombori László
   Mednyánszky Szegeden
   Kopasz Márta
   Dér István-album
   15 éves a SZÖG-ART
   Szűcs Édua
   Kortárs Szeged a REÖK-ben

www.idokep.hu
Baska


Dubrovnik


Rab
/ Instagram
Kortárs Szeged a REÖK-ben


Goya, Blake és Kondor Béla neve nagyobb vonzerőt jelent, de ha jegyet vált valaki a Reök-palota kiállításaira, a második emeleti Kortárs Szeged című tárlatot sem szabad kihagynia. Nátyi Róbert művészettörténész szerint a kortárs, modern képzőművészet világszerte népszerű, a hazai cégek is kezdenek rájönni: hosszú távon jó befektetés lehet.
 

– A Reök-palota megnyitására mindenképp szerettünk volna csoportos kiállítást rendezni a szegedi művészek munkáiból. A tárlat kurátoraként tisztában voltam vele, hogy sértődéssel jár, ha határozott elképzeléseim vannak. A Kortárs Szeged című kiállításra a városban élő alkotók ezredforduló után született művei közül válogattam, kétlaki művészeket nem hívtunk meg. Egyetlen kivételt tettünk: Szeged díszpolgára, Kass János grafikusművész esetében, aki idén ünnepli 80. születésnapját, és az év végén életmű-kiállítással is tisztelgünk művészete előtt – hangsúlyozza Nátyi Róbert művészettörténész. A felújított palotában kialakított Regionális Összművészeti Központ, a REÖK művészeti tanácsadója szerint alapvető szempont volt a kiválasztásnál, hogy olyan kortárs tendenciák jelenjenek meg a tárlaton, amelyek reflektálnak a mai magyar és nemzetközi képzőművészetre. Elsősorban nem a hagyományos irányzatokat, hanem a friss, progresszív szemléletű alkotókat részesítették előnyben. Nem volt ugyan cél, mégis jelen vannak a tárlaton mester és tanítvány kapcsolatok is.
Szegeden körülbelül kétszáz hivatásos képzőművész él, aki tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) vagy legalábbis rendszeresen kiállító alkotó. Közülük negyvenegyen szerepelnek a kiállításon mintegy nyolcvan festménnyel, grafikával, néhány fotóval és ötven plasztikával. 
– Már csak számszerűsége miatt sem reprezentálhatja tökéletesen a kiállítás a teljes szegedi képzőművészetet. Akadnak olyan alkotók, akik évtizedek óta itt dolgoznak, közismertek, mégsem kaptak meghívást, de ez nem jelent minősítést részemről. Ugyanakkor nem tekintettem szempontnak, hogy kinek milyen díja van, tagja-e a MAOE-nek. Szép, áttekinthető, szellős kiállítást szerettem volna létrehozni, ahol több generáció mutatkozhat be egymás mellett. Nemcsak Deák Ferenc, Papp György valamint a Szög-Art Egyesület elismert alkotói, például Aranyi Sándor, Darázs József, Fritz Mihály, Kalmár Márton, Sejben Lajos, Popovics Lőrinc, hanem a Lajtorja Egyesület tagjai közül Barta András, Huszár Imre és Simor Márton is szerepelnek. Kértünk munkákat a fiatal művészekből álló In Memoriam Geriub Gepleki csoportból Ágoston Lóránttól, Jacob Gábortól és Kiss Ferenctől. Olyan alkotók is jelen vannak, mint Pacsika Emília, Perovics Zoltán és Tóth Magdolna. Szeretnénk a szegedi képzőművészet bemutatását folytatni, a jövőben akár más tendenciák alapján válogatva is.
Nátyi Róbert úgy látja, a kortárs kiállításoknak világszerte egyre nagyobb a divatjuk, és a mai művészet ázsiója is egyre magasabbra emelkedik. A profi marketinget, propagandát kell még idehaza megtanulni, azt, hogy hogyan lehet a kortárs tárlatokat a régi nagy mesterek kiállításaihoz hasonlóan népszerűvé tenni.
– A hazai kortárs művészet egyre színvonalasabb, megérdemelné, hogy megfelelő figyelmet kapjon. A műkereskedelme is dinamikusan fejlődik. Szegeden egyelőre kevés jele van ennek, az alkotóknak szükségük lenne mecenatúrára, menedzselni kellene őket, katalógusokat, albumokat, monográfiákat készíteni számukra, hogy munkásságukat jobban értékelje a közönség és műkereskedelem. A mostani tárlaton szereplő anyagot is bátran ajánlanám hosszú távú befektetési célra. Már a megnyitó napján érdeklődött hazai és külföldi magángyűjtő is modern festmények és szobrok iránt, azóta pedig örömmel tapasztalom, hogy nagy cégek is gondolkodnak azon, hogy a szegedi képzőművészetet vásárlással támogatnák. Egyes pénzintézetek saját műgyűjtemény kialakítására is törekszenek, rájöttek: ennek óriási marketingértéke is van.


Festészet napja a REÖK-ben
Október 18-a, Szent Lukács ünnepe a magyar festészet napja. Bráda Tibor festőművészék kezdeményezésére évek óta országos programmal emlékeznek meg róla. Idén nem a főváros, hanem a szegedi REÖK lesz a rendezvény központja. Mintegy ötven neves hazai kortárs festő munkáit mutatják be az október 15-én nyíló tárlaton. A kortárs magyar művészet két fontos szegedi eseményének, a Táblaképfestészeti Biennálénak és a Nyári Tárlatnak is a REÖK ad otthont ezután.

HirdetésAjánló

draw
mouchkilaaaa
hollosizsolt.hu/vv.php
:: Hollósi Zsolt 2006 - e-mail : hollosizs@gmail.com
www.hollosizsolt.hu