√Ėn a(z) 2352655. l√°togat√≥nk,  √©s 1379. a mai napon
   Rovataink: Sz√≠nh√°z >> Kasz√°s Attila >>
  KezdŇĎlap   
  KeresŇĎ   
  KAPCSOLAT   
   K√©pzŇĎmŇĪv√©szet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudom√°ny
   Sz√≠nh√°z
   Opera
   T√°nc
   J√≥ helyek...
   In memoriam...
   A k√∂tetrŇĎl
   √Čp√≠t√©szet
   Kritik√°k
   Kulka J√°nos
   Zs√≥t√©r S√°ndor
   Horv√°th P√©ter
   Alf√∂ldi R√≥bert
   Hern√°di Judit
   Kir√°ly Levente
   Fekete Gizi
   Papp Jan√≥
   Alf√∂ldi Cs√°rd√°skir√°lynŇĎje
   Eszenyi EnikŇĎ
   Sz√©khelyi J√≥zsef
   Hal√°sz Judit
   Kasz√°s Attila
   Herceg Zsolt
   M√ľller J√ļlia
   Kir√°ly Lear kir√°lya
   Az ember trag√©di√°ja
   Haumann P√©ter
   Cs√°k√°nyi Eszter
   Varga M√°ty√°s
   L√°szl√≥ Zsolt


(1929-2019)
(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram

Kasz√°s Attila A Janik√°r√≥l, a szabad√ļsz√°sr√≥l √©s a benesi  dekr√©tumokr√≥l

"A sz√≠n√©szet √∂nzŇĎ szakma"


Délmagyarország, 2002. március 23.

‚ÄěHarminchat √©ves. Cvikkeres. S√∂t√©tszŇĎke haj, angol bajusz. Neuraszt√©ni√°s arc, egy √©rz√©keny ember√©, aki az √©rz√©kenys√©get saj√°t maga elŇĎtt is titkolja. J√°r√°s√°ban van valami √ļri karakter, elŇĎkelŇĎs√©g, ami itt, ebben a s√∂t√©t pesti polg√°ri miliŇĎben is megmaradt.‚ÄĚ √ćgy jellemzi Cs√°th G√©za Bo√©r K√°lm√°nt, A Janika egyik fŇĎszereplŇĎj√©t. A k√ľl√∂n√∂s figur√°t Kasz√°s Attila (k√©p√ľnk√∂n) j√°tssza Vall√≥ P√©ter rendez√©s√©ben a Kamara-Tantuszban.

‚Äď Szeretek Szegeden lenni, tetszett a sz√≠ndarab is, Vall√≥ P√©ter pedig anyanyelvi szinten besz√©li ezt a fajta polg√°ri sz√≠nh√°zi nyelvet ‚Äď feleli Kasz√°s Attila a k√©rd√©sre, mi√©rt v√°llalta a szerepet. ‚Äď Bevallom, elŇĎzetesen egy st√ļdi√≥-elŇĎad√°s k√∂rvonalaz√≥dott bennem, de amikor megl√°ttam a Kamara-Tantusz n√©zŇĎter√©t, r√°j√∂ttem, hogy ezen a t√©ren csat√°t vesztettem. Bo√©r ugyanis nem egy verb√°lis szerep. Abban b√≠ztam, hogy st√ļdi√≥k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt labormunk√°t v√©gezhetek majd, de ahhoz m√°sfajta k√∂r√ľlm√©nyek kellettek volna, hiszen a Tantusz egy tradicion√°lis kukucsk√°l√≥ sz√≠nh√°z, furcsa m√©retekkel. Nem kell benne olyan erŇĎteljesen j√°tszani, mint egy nagysz√≠nh√°zban, de az√©rt m√©giscsak te√°tr√°lis eszk√∂z√∂ket ig√©nyel.
‚Äď Mi ragadta meg Cs√°th darabj√°ban?
‚Äď Az, hogy abban az igazi polg√°ri vil√°gban j√°tsz√≥dik, amelyrŇĎl ma csak √°br√°ndozunk. Abban a k√∂zegben alakulhatott olyan meleg csal√°di otthon, amelyben egy furcsa h√°romsz√∂g t√ļl√©lhette a saj√°t hal√°l√°t. Sz√©p √©s f√°jdalmas ez a sz√≠ndarab, √©s rokonszenvesek a benne szereplŇĎ a figur√°k. H√©tk√∂znapi gonoszs√°gaikon t√ļl teli vannak szeretetig√©nnyel √©s szeretettel. M√©g akkor is szeretnival√≥k, ha √©n nem tudn√©k hozz√°juk hasonl√≥an √©lni, mert tasz√≠tana a minden √°ron val√≥ kompromisszumk√©szs√©g, √©s az ebbŇĎl fakad√≥ ki√ļttalans√°g.
‚Äď H√°rom √©ve hagyta ott az orsz√°g egyik legn√©pszerŇĪbb te√°trum√°t, a V√≠gsz√≠nh√°zat. J√≥l d√∂nt√∂tt?
‚Äď Igen, mert √≠gy megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy vid√©ken is j√°tsszak, √©s kedvemre v√°logathatok a felk√≠n√°lt lehetŇĎs√©gek k√∂z√ľl. Sok j√≥ szereppel biztosan nem tal√°lkoztam volna m√°sk√©nt. P√©ld√°ul a Don Juannal sem, amit Kecskem√©ten j√°tszom, hiszen a V√≠gben √©vtizedek √≥ta nem volt Moliere-bemutat√≥. Jobban √©rzem magam mostan√°ban, mert hi√°ba voltam az orsz√°g egyik legjobb t√°rsulat√°nak a tagja, ha nem azt csin√°lhattam, amihez sz√≠vem szerint kedvem lett volna. A sz√≠n√©szet borzaszt√≥an √∂nzŇĎ szakma, csak a saj√°t szempontjaira szabad az embernek figyelnie, mert ha folyton m√©rlegel, felŇĎrlŇĎdik. Ma is hiszek a t√°rsulati l√©tben, de abban nem, hogy a sz√≠nh√°z demokratikus int√©zm√©ny. Azokban az ill√ļzi√≥kban sem hiszek m√°r, hogy egyik nap fŇĎszerepet j√°tszom, m√°snap pedig be√°llok a h√°ts√≥ sorba a t√∂bbieknek statiszt√°lni. A futballist√°k sem cser√©lgetik a posztjaikat. Az adotts√°gai, a karizm√°ja, a tehets√©ge mindenkit predesztin√°l bizonyos szerepk√∂r√∂kre. Aki ezzel szembeszeg√ľl, az a sz√≠nh√°z egyik fontos alappill√©r√©vel szeg√ľl szembe. Vannak persze √ļgynevezett pedag√≥giai szereposzt√°sok, amikor valaki nagyon kif√°rad egy szerepk√∂rben, √©s ilyenkor elkalandozhat m√°sfel√©. N√°lam nem errŇĎl volt sz√≥, sz√°momra belsŇĎ k√©nyszer, hogy a bej√°ratlan ter√ľleteket, p√©ld√°ul a Moliere-darabokat vagy a l√≠rai k√∂lt√©szetŇĪ Cs√°th G√©z√°t felfedezzem.
‚Äď N√©h√°ny √©ve √ļgy tŇĪnt, eljegyezte mag√°t a zen√©s mŇĪfajokkal. Lemeze jelent meg, a szegedi szabadt√©rin is √©nekelte a Miss SaigonProfesszor√°t, sŇĎt Kod√°ly H√°ry J√°nos√°nak c√≠mszerep√©t is.
‚Äď Kikapcsol√≥d√°st √©s nagy √∂r√∂met jelentettek sz√°momra a zen√©s feladatok. Ugyanakkor komoly kih√≠v√°st is, hiszen nem k√∂nnyŇĪ megfelelŇĎen √©nekelni, ugyanakkor sz√≠n√©szk√©nt is teljes √©rt√©kŇĪ alak√≠t√°st ny√ļjtani. Legut√≥bb a Sz√∂r√©nyi-tril√≥gi√°t j√°tszottam Szegeden, amit ezen a ny√°ron Esztergomban mutatunk majd be. A Miss Saigon Professzora ut√°n megh√≠vtak Londonba meghallgat√°sra, de az ott felk√≠n√°lt feladatok√©rt nem akartam feladni az itthoni munk√°mat. Sz√≥ volt egy v√©g√ľl meghi√ļsult √°zsiai turn√©r√≥l is, amit m√°r csak az utaz√°s √©s a nyelvtanul√°s lehetŇĎs√©ge miatt is sz√≠vesen v√°llaltam volna. N√©metorsz√°gban is aj√°nlottak egy√©ves szerzŇĎd√©st Jean Valjeank√©nt a Nyomorultakban, ami p√©nzkeresetnek j√≥ lett volna, de √ļgy gondoltam, nem leln√©m √∂r√∂mem abban, hogy hossz√ļ idŇĎn √°t est√©rŇĎl est√©re ugyanazt a szerepet √©nekeljem.
‚Äď A v√°laszt√°sok k√∂zeledt√©vel mennyire figyeli a k√∂z√©leti t√∂rt√©n√©seket?
‚Äď √Ėszt√∂n√∂sen megpr√≥b√°lom magam t√°vol tartani ettŇĎl az eg√©szs√©gtelen helyzettŇĎl, amirŇĎl azt gondolom: nem m√©lt√≥ hozz√°nk. D√∂bbentem figyelem, hogy emberek ‚Äď akiket nagyra tartottam ‚Äď hogyan vetkŇĎznek ki m√©lt√≥s√°gukb√≥l mindk√©t oldalon. Sz√°nalmasnak tartom, mert k√∂zben az orsz√°gnak sz√ľks√©ge lenne felelŇĎs vezetŇĎkre, szakszerŇĪ korm√°nyra, hogy a lehetŇĎ legoptim√°lisabb felt√©telekkel v√©gre t√©nyleg tagjai lehess√ľnk az Eur√≥pai Uni√≥nak. Szomor√ļan tapasztalom, hogy mindk√©t oldalon hajlamosak az orsz√°g √©rdekeit f√∂l√°ldozni √∂n√∂s √©rdekek√©rt. Ez f√∂lh√°bor√≠t√≥! Rem√©lem, hogy mihamarabb v√©ge lesz, √©s konszolid√°l√≥dik a helyzet. Egy sv√°jci ismerŇĎs√∂met megk√©rdezt√©k, n√°luk melyik p√°rt van √©pp korm√°nyon. Nem tudta. Azt felelte, ŇĎ egy orvos, aki csak a pacient√ļr√°j√°val √©s a saj√°t banksz√°ml√°j√°val t√∂rŇĎdik, mert megb√≠zik azokban, akik √©pp korm√°nyon vannak, hiszen nekik az a dolguk, hogy ideol√≥gi√°kt√≥l mentesen, szakszerŇĪen vezess√©k az orsz√°got. Szeretn√©m, ha mi is mihamarabb eljutn√°nk id√°ig.
‚Äď Szlov√°k √°llampolg√°rk√©nt mit sz√≥l a benesi dekr√©tumok kapcs√°n kialakult vit√°hoz?
‚Äď Ez a probl√©ma egy olyan piszok, amit nem lehet a szŇĎnyeg al√° s√∂p√∂rni. Azt hiszem, ezzel  a k√©rd√©ssel a magyar polg√°rok t√∂bbs√©ge nem volt tiszt√°ban, mert egy olyan epiz√≥dja a t√∂rt√©nelm√ľnknek, amit hajlamosak voltunk elfelejteni. A lez√°ratlan k√©rd√©seket fel kell tenni, √©s v√°laszt kell keresni r√°juk. Nek√ľnk ezzel kapcsolatban nincs mit takargatnunk, ez nem a mi sz√©gyenfoltunk.
‚Äď Szokott hazaj√°rni a Felvid√©kre?
‚Äď Term√©szetesen. Tizennyolc √©vet √ļgy √©ltem le R√©vkom√°romban ‚Äď mai nev√©n Komarn√≥ban ‚Äď, hogy nem ker√ľltem √∂sszetŇĪz√©sbe a t√∂bbs√©gi szlov√°ks√°ggal. De abban a pillanatban, amint valakinek √©rdeke, hogy valamilyen politikai c√©lb√≥l √∂sszekov√°csoljon  egy csoportot, akkor j√≥l kij√°tszhat√≥ a nemzetis√©gi k√°rtya. Ha a politika √°ltal mesters√©gesen felkorb√°csolt hull√°mok elcsitulnak, mindig kider√ľl, ugyan√ļgy egy√ľtt tudnak √©lni az emberek, mint kor√°bban. A kisk√∂z√∂ss√©geken bel√ľl nincs demark√°ci√≥s vonal. Az emberek √©vsz√°zadok alatt megtanultak egy√ľtt √©lni. A t√©ves inform√°ci√≥kkal persze p√°nikot lehet kelteni, amit a politika √ľgyesen ki is haszn√°l. Mindenki tudta, h√ľlyes√©g azt √°ll√≠tani, hogy a p√°rk√°nyi h√≠d fel√©p√≠t√©se ut√°n j√∂nnek a magyar tankok visszafoglalni a Felvid√©ket. M√©gis akadtak olyan r√©tegek Szlov√°ki√°ban, akiket riogatni lehetett ezzel. Kor√°bban sohasem volt √∂n√°ll√≥ szlov√°k √°llam, ez√©rt √©rthetŇĎ, hogy hosszabb tanul√≥idŇĎre van sz√ľks√©g√ľk a demokr√°cia, az √°llamis√°g kiteljes√≠t√©s√©hez. Alaptalan √°ll√≠t√°sokkal Magyarorsz√°gon is fel lehet t√ľzelni, √©s oda lehet valamilyen √©rdekcsoport mell√© √°ll√≠tani bizonyos r√©tegeket. Ezt politikai manipul√°ci√≥nak h√≠vj√°k.
‚Äď Mire k√©sz√ľl a szegedi bemutat√≥ ut√°n?
‚Äď Pihenni fogok, mert ebben az √©vadban t√∂bb nagy szereppel is meg kellett birk√≥znom. Rendbe szedem magam, gy√≥gytorn√°szhoz j√°rok, helyrekalap√°lnom a derekamat √©s a gerincemet. Egy √©ve kibontatlanul √°ll a sarokban a sz√°m√≠t√≥g√©pem, azzal is szeretn√©k behat√≥bban megismerkedni. V√©gre olyasmivel foglalkozhatok majd, amivel az emberek √°ltal√°ban szoktak, ha nem olyan bolond √©letet √©lnek, mint √©n.

HirdetésAjánló

LŇĎrincz Katalin
Cs√°kv√°ri Kriszti√°n
 Sztathatosz Sebesty√©n

Zal√°n Tibor
Kulka J√°nos
Velenczei Tam√°s
Juronics Tam√°s
László Zsolt
Kerek Ferenc
Bern√°th √Ārp√°d
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
SzecsŇĎdi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton √Čva
Schiff Andr√°s
Nádas Péter
Fried Istv√°n
Frank József
Lengyel Andr√°s
Somfai László
Temesi M√°ria
Fritz Mih√°ly
Sejben Lajos
Szonda √Čva
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu