Ön a(z) 821251. látogatónk,  és 145. a mai napon
   Rovataink: Színház >> Székhelyi József >>
  Kezdőlap   
  Kereső   
  KAPCSOLAT   
   Képzőművészet
   Zene
   Irodalom
   Film
   Tudomány
   Színház
   Opera
   Tánc
   Jó helyek...
   In memoriam...
   A kötetről
   Építészet
   Kritikák
   Kulka János
   Zsótér Sándor
   Horváth Péter
   Alföldi Róbert
   Hernádi Judit
   Király Levente
   Fekete Gizi
   Papp Janó
   Alföldi Csárdáskirálynője
   Eszenyi Enikő
   Székhelyi József
   Halász Judit
   Kaszás Attila
   Herceg Zsolt
   Müller Júlia
   Király Lear királya
   Az ember tragédiája
   Haumann Péter
   Csákányi Eszter
   Varga Mátyás
   László Zsolt(1933-2019)


(1899-1996)
(1935-2013)


(1916-2018)

(1930-2016)


(1928-2001)

(1910-2002)

(1924-2013)


(1911-2011)

  Instagram
A jövő évadban Zsótér rendezi Királlyal a Lear királyt 

Székhelyi pályázat nélkül
 folytatná
 

Délmagyarország, 2007 április 5.Főigazgatói ciklusának utolsó szezonját készíti elő a Szegedi Nemzeti Színházban Székhelyi József, akinek megbízatása 2008 áprilisában jár le. A következő évad izgalmas műsortervéből és a szerződtetési elképzelésekből kitűnik: tovább erősítené a teátrumot. Nem véletlenül: a Szegeden letelepedett népszerű színész-rendező egy év múlva, ha felkérést kapna rá, szeretné folytatni a munkáját főigazgatóként – pályázni azonban nem kíván.

 
Jelenlegi mandátuma alapján a 2007/08-as évad az utolsó, amit Székhelyi József  a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójaként előkészít. A direktor lapunknak elmondta: megtette a szerződési ajánlatokat művészkollégáinak a következő szezonra, a színészeknek, operaénekeseknek április végéig kell döntésükről nyilatkozniuk. Gyökeres változások nem várhatók sem a prózai, sem az operatársulatban. Legfeljebb egy-két színész távozhat, és ugyanennyien jöhetnek. Tárgyalnak Safranek Károllyal, aki pályája kezdetén, 1978 és 1980 között már játszott Szegeden. A Békéscsabán élő, és az ottani társulatban régóta vezető színésznek számító Gáspár Tibor jövőre valószínűleg A revizor polgármesterét, valamint a Pillantás a hídról című Miller-drámában Eddie Carbone szerepét játszaná Szegeden. Nagy tehetségnek tartják Sallai Nórát, aki a prózai társulatot erősíti majd. Eddig Debrecenben, majd a Budaörsi Játékszínben és a Karinthy Színházban aratott sikert.


Székhelyi József megállapodott a Kossuth-díjas rendezővel, Zsótér Sándorral, aki már vagy egy évtizede szeretné Király Levente címszereplésével bemutatni a Lear királyt. A város díszpolgárává választott Nemzet Színészével augusztus végén kezdik a próbákat, október elején lesz a premier a kisszínházban. Darvasi László Bolond Helga című darabját a magyar dráma napján, szeptember 21-én Bal József rendezésében mutatják be.Nagy meglepetésre a Pécsi Nemzeti Színház eddigi főrendezője, a Reviczky és a Tartuffe színrevivőjeként itt is jól ismert Hargitai Iván a szegedi társulathoz szerződik. Arisztophanész egyik leghíresebb darabját, a Lysistratét és a Pillantás a hídrólt állítja színpadra. A színészként népszerű Cserna Antal pedig mint vendég A revizorral debütál nálunk rendezőként.Pályakezdő rendezőt avat az operatagozat: friss diplomával a zsebében hazatér a velencei egyetemről a színház kórusából indult Anger Ferenc, aki egy Verdi-operával, az Álarcosbállal mutatkozik be. Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjét Toronykőy Attila  irányításával tűzik műsorra. Eisemann Mihály örökzöld színházi slágerét, a Fekete Pétert Horváth Péter rendezi. Valószínűleg 2008 februárjában tartják a nagyszínházban a világhírű musicalszerző, Frank Wildhorn darabjának, A Vörös Pimpernelnek a magyarországi ősbemutatóját. Székhelyi József abban bízik: a szuperprodukció példátlan siker lehet. Az erősnek ígérkező következő évad persze erősítheti a direktor pozícióját is. 2008 áprilisában lejáró főigazgatói mandátumával kapcsolatban Székhelyi korábban bizonytalanul nyilatkozott, mostanra viszont döntött. – Ha a város felkér arra, hogy folytassam főigazgatóként a munkát – a polgármester a közgyűlés támogatásával hozhat ilyen döntést –, akkor szívesen vállalom. Ha mégis úgy gondolják, hogy pályázatot írnak ki, akkor azon én nem indulok, mert nem szállok be semmiféle politikai ütközetbe, álságos pályázati cirkuszba. Ellenben elküldöm a névjegyemet és a számokat arról a munkáról, amit direktorként elvégeztem – jelentette ki határozottan Székhelyi József. Azt is hozzátette: a 2003-as igazgatói pályázatában vállaltakat már teljesítette.

Mit mond a jogszabály?
A közalkalmazotti törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint a művészeti és a közművelődési területen az önálló intézményvezetői beosztás ellátására pályázatot kell kiírni. A pályázatot a munkáltatói jogkör gyakorlója – a Szegedi Nemzeti Színház esetében az önkormányzat – írja ki, és köteles azt a szakminisztérium hivatalos lapjában, honlapján közzétenni. Információink szerint számos példa volt már arra, hogy nyugdíj előtt álló intézményvezetők megbízatását kivételesen nyugdíjba vonulásukig egy-két évvel meghosszabbították.

Vendégjátékok
Május végén Bálint András színművész, a Radnóti Színház igazgatója Radnóti-estjével vendégszerepel Szegeden. Tárgyalások folynak a Vígszínházzal is: Székhelyi József szeretné, ha Hanoch Levin tragikus komédiáját, a Kern András, Kútvölgyi Erzsébet és Rajhona Ádám szereplésével bemutatott Az élet mint olyan című darabot itt is eljátszanák. A szegediek viszont Budapestre készülnek: a vidéki színházak találkozóján a Csaó bambínót adják elő a Nemzeti Színházban.
 
HirdetésAjánló

Zalán Tibor
Kulka János
Velenczei Tamás
Juronics Tamás
László Zsolt
Heller Ágnes
Kerek Ferenc
Bernáth Árpád
Alföldi Róbert
Pataki Ferenc
Szathmáry Gyöngyi
Szecsődi Ferenc
Szörényi László
Zsótér Sándor
Marton Éva
Schiff András
Nádas Péter
Fried István
Frank József
Lengyel András
Somfai László
Temesi Mária
Fritz Mihály
Sejben Lajos
:: Hollósi Zsolt 2006-2019 - e-mail : hollosizs@gmail.com / info@hollosizsolt.hu
www.hollosizsolt.hu